2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

A würzburgi késes támadás után a vádlott szomáliai férfit pszichiátriai osztályra szállították. Egy szakértő előzetes jelentése már rendelkezésre áll. A vizsgálatok nem tudták alátámasztani az iszlamista indítékra utaló jeleket - tudósít a WELT.



A nyomozók az elmúlt hetekben mélyen beleásták magukat Abdirahman Jibril A. életébe. Átkutatták a hajléktalanszállón lévő lakását, átkutatták a mobiltelefonját, kihallgatták a társait, felhívták az édesanyját Szomáliában.

Mindez arra a kérdésre hivatott választ adni, hogy mi vezette a 24 éves férfit a június végi würzburgi késes támadásában, miért késelt meg három nőt a belvárosban.

 

A szomáliai gyilkos egyik áldozata, Stefanie. Ő csak azért utazott Würzburgba, hogy a legjobb barátnőjének lagzijára készülődve koszorúslány-ruhát és ajándékokat vásároljon.

Az eddigi vizsgálatok alapján a müncheni főügyészség feltételezi, hogy A. "valószínűleg bűnös volt a cselekményben". Kedden délután a würzburgi kerületi bíróság a müncheni főügyészség kérésére elrendelte "a vádlott ideiglenes pszichiátriai kórházi elhelyezését" - közölte egy szóvivő. A.-t tehát a börtönből egy speciális létesítménybe helyezik át.

Egyelőre csak előzetes szakértői vélemény áll rendelkezésre. "Mivel a vádlott pszichiátriai vizsgálatának eredményei nagy jelentőséggel bírnak az egész eljárás szempontjából, két neves szakértőt kértek fel" - jelentette be a főügyészség.

A pszichiátriai osztályra való átszállítás olyan döntés, amely már az elmúlt napokban nyilvánvalóvá vált. Röviddel a bűncselekmény után Joachim Herrmann (CSU) bajor belügyminiszter még az iszlamista indíték "égbekiáltó gyanújáról" beszélt, de a háttérben dolgozó nyomozók egyre több aggodalmuknak adtak hangot.

Nem számított, hová néztek: Herrmann gyanúja, amely főként a bűncselekmény napján tett két tanúvallomáson alapult, nem igazolódott be. Sem a vádlott mobiltelefonján, sem a lakásában nem találtak a rendőrök semmilyen iszlamista vonatkozású anyagot.

Egy sokat idézett médiajelentés, amely szerint az Iszlám Állam (IS) nevű terrorista milícia anyagát foglalták le A.-nál, hamisnak bizonyult. A Legfőbb Ügyészség ezt nyilvános nyilatkozatban tisztázta.

Vizsgálatok a vádlott hazájában

A 2015 májusában Németországba érkezett és legutóbb kiegészítő védelemben részesült vádlott hazájában folytatott vizsgálatok eddig nem szolgáltak bizonyítékkal az iszlamista háttérre. Különösen a terrorista csoportokkal vagy hasonló milíciákkal való kapcsolatokat nem lehetett megállapítani. A. édesanyja állítólag azt mondta a nyomozókkal folytatott beszélgetés során, hogy a szomáliai már évekkel ezelőtt üldöztetéstől való félelemtől szenvedett.

A terrorelhárítással kapcsolatos nyomozásokért felelős szövetségi ügyészség (GBA) az A.-val kapcsolatos eddigi megállapítások miatt úgy döntött, hogy nem veszi át az ügyet. "Mert egyszerűen a pszichológiai szempont érvényesül", ahogyan az oknyomozói körökben dolgozók összefoglalják.

Feltételezik, hogy A. hívő muszlim - de nem iszlamista. A biztonsági hatóságok eddig nem vették nyilvántartásba ebben az országban.

A vádlott védőügyvédje, Hans-Jochen Schrepfer a WELT-tel folytatott beszélgetésekben többször is "pszichológiailag rendkívül feltűnőnek" nevezte A.-t. A bűncselekményt követő napokban nem volt lehetőség érdemi beszélgetésre a szomáliaival.

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy A. már két évvel ezelőtt is mentális viselkedésében feltűnő volt. Amint arról a Main-Post beszámolt, összesen öt pszichiátriai intézeti tartózkodást dokumentáltak az országba történő érkezése óta. Az első fekvőbeteg-kezelésre 2019-ben került sor Chemnitzben.

A. állítólag kemény drogokat, köztük heroint és kristályos metamfetamint is fogyasztott. Rendszeresen fogyasztott kannabiszt is.

A. a június végi halálos késtámadás előtt is drogozott? Ezzel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség megállapította: "A toxikológiai szakvélemény eredménye annak megválaszolására, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetésekor kábítószer hatása alatt állt-e, rendelkezésre áll, de nem hozott releváns eredményt".

Azonban más helyeken is találunk utalásokat A. korábbi drogfogyasztására. Mint a WELT megtudta, a würzburgi orvosok 2021 elején egy újabb klinikai tartózkodás során "többszörös szerhasználat és egyéb pszichotróp szerek fogyasztása miatti pszichés viselkedési zavarokat" diagnosztizáltak nála.

A.-t rosszul ítélték meg?

Idén január 20-án javasolták A. gondozását. Indoklás: Az érintett személy "betegsége miatt teljesen vagy részben képtelen volt ügyei intézésére". A würzburgi kerületi bíróság azonban megtagadta az ellátás biztosítását, mert "nem volt elegendő jel az ellátás szükségességére".
Nemcsak a járásbíróság akkori döntése veti fel a kérdést, hogy a hatóságok hibáztak-e az A.-val való kapcsolattartás során. Rosszul ítélték meg a helyzetét, alábecsülték a veszélyt?

Legalábbis erre a következtetésre juthatunk, amikor egy 2021. január közepén történt incidensről szóló beszámolót olvasunk. Akkoriban A. késsel fenyegette az embereket a hajléktalanszállón, ahol lakott.

Egy január 12-i incidenst a menhely egyik munkatársa a következőképpen írta le: "Aztán kopogtattunk. A kopogtatás után nem sokkal az ajtó is kinyílt. Miután kinyitottuk, a szoba lakója hirtelen felénk jött (...) egy konyhakéssel a kezében. A késsel hadonászott. Integetés közben tovább jött felénk (...) Visszavonultunk". Bár ez a fenyegetés nem egyedi eset volt, A.-t többször is elbocsátották - mivel úgy vélték, hogy nem jelent veszélyt másokra.

Forrás: Bennfentes.net

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató