2021. szeptember 19. - Vilhelmina
EUR : 351.42
USD : 298.4
Időjárás ikon21°11°

Argentínában hivatalosan X-et kapnak a személyibe az ottani transzneműek

A baloldali vezetésű dél-amerikai ország már 2010-ben törvényt fogadott el az azonos neműek házasságának elismeréséről, két évvel később pedig törvényesen lehetővé tette a kormány a nemi identitás megváltoztatását. Júniusban továbbá jóváhagyták azt a törvényjavaslatot, miszerint az állami szektor munkahelyeinek egy százalékát a transzneműek számára kell fenntartani. Ezt szeretné az itteni baloldal is.

Bevezetésre került az argentin személyi igazolványokban és útlevelekben a nem-bináris nem: szerdától azok, akik nem vallják magukat sem nőnek, sem férfinak, a semlegességet jelölő X-et kapják személyi okmányaikba az M (male, férfi) és az F (female, nő) helyett.
 
Az új törvénnyel Argentína lett az első olyan ország Dél-Amerikában, amely hivatalosan is elismeri a nem-bináris nemi identitású állampolgárokat. Alberto Fernández argentin elnök szerdán hivatalos ceremónia keretében adta át az első három, új típusú személyi igazolványokat a fővárosban, Buenos Airesben.
 
A balközép politikai beállítottságú kormány közleményében az állt, hogy a döntéssel olyan országokhoz csatlakoztak, mint Új-Zéland, Kanada és Ausztrália. Az Egyesült Államok néhány államában bizonyos dokumentumokban szintén elérhető a férfi és a női nemen kívül más nemválasztási opciók. A hónap elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, Washington az egész országban lehetővé akarja tenni a harmadik nem bekerülését a személyi okmányokba. A miniszter tájékoztatása szerint első lépésként – lényegében „bemondásra” – választhatóvá tennék, hogy valaki a „férfi” vagy „nő” meghatározást szeretné látni a dokumentumokban. A semlegességre utaló „X” jelet korábban már a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) is elfogadta.
 
A dél-amerikai ország már 2010-ben törvényt fogadott el az azonos neműek házasságának elismeréséről, két évvel később pedig törvényesen lehetővé tette a kormány a nemi identitás megváltoztatását. Júniusban továbbá jóváhagyták azt a törvényjavaslatot, miszerint az állami szektor munkahelyeinek egy százalékát a transzneműek számára kell fenntartani.
 
Forrás: karpat.in.ua

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató