2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Újabb botrányba keveredett Mark Rutte

Magyarországot folyamatosan ócsárló holland miniszterelnök újabb botrányba keverte magát, amikor fontos információkat nem osztott meg a holland alsóházzal.



Magas rangú holland tisztviselők tárgyaltak Oroszországgal, amivel nem is lenne semmi baj, ha nem titokban tették volna ezt meg, mivel Hollandiában erről teljes körűen tájékoztatni kellett volna a parlamentet.

Hollandia hivatalosan megszakította kapcsolatait Oroszországgal, miután az 2014-ben lelőtték az MH17-es járatot, három évvel később azonban ismét felvették a kapcsolatot Moszkvával. A tárgyalásokat a Gazdasági és Külügyminisztérium vezető tisztségviselői folytatták orosz kollégáikkal. A Tweede Kamer – a holland parlament alsóháza – csupán azután értesült erről, hogy a két oknyomozó szervezet erről az év elején beszámolt – írta meg a Mandiner.

Mark Rutte azzal védekezett, hogy befogja mutatni a dokumentumokat, amik semmi lényegeseket nem tartalmaznak.

Ezzel szemben az oknyomozók azt állítják, hogy a dokumentumokból kiderül: Rutte lényeges információkat tartott vissza az Alsóház elől.

Így például arról, hogy a tisztviselők megvitatták az ellentmondásos Északi Áramlat 2 vezeték sorsát, amelynek célja, hogy a jövőben az orosz gáz Északnyugat-Európába jusson, valamint tárgyaltak az Oroszország elleni uniós szankciók jövőjéről is. Az oknyomozók szerint az energia területén orosz kollégáikkal meg is állapodtak a résztvevők. A naplók, e-mailek és emlékeztetők pedig azt mutatják,

hogy Hollandia kérésére valójában megállapodások is születtek, melyeket nem közölték a Képviselőházzal.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató