2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

A Závecz szerint Kamu Geri és Dobrev fej-fej mellett vezet, vidéken Jákob tarolna

A Závecz Research kíváncsi volt a miniszterelnök-jelöltek támogatottságára, ezért 1200 fős, személyes közvélemény-kutatást végzett a témában 2021. június 21-e és június 30-a között.

Ha az állandó lakhely szerinti település típusa alapján vizsgálták az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottságát, az derült ki, hogy Jakab legfontosabb hátországa a nagyvárosokon kívüli Magyarország, azaz a kisvárosokban és a községben élő ellenzékiek és aktív bizonytalanok. A kisvárosokban 35, a községekben 34 százalékot kapna, szemben például Dobrev Klára 22 és 28, illetve Karácsony 21 és 18 százalékával.

Ahogyan azonban növekszik a települések mérete, egyre csökken Jakab és egyre erősödik Dobrev és Karácsony támogatottsága. A megyeszékhelyeken Dobrev 27, Karácsony 26 százalékos, Jakab pedig 23 százalékot kapna. A fővárosban ugyanakkor Jakab helyzete majdnem annyira kedvezőtlen (13%), mint Karácsonyé a községekben.

Budapesten ugyanis a szavazók mintegy harmada Dobrev Klárát (32%), egy másik harmada pedig Karácsony Gergelyt (32%) támogatja.

A hat miniszterelnök-jelölt mögött eltérő életkori csoportok állnak. Jakab Péter a 40 év alattiak körében messze a legtámogatottabb (36%), és Fekete-Győr Andrásnak is itt vannak a legerősebb pozíciói (17%). A középkorúak (40–59 évesek) körében teljesen kiegyenlített Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely támogatottsága (26–26%), Fekete-Győr itt 13 százalékon áll, míg a 60 évesek és idősebbek körében Dobrev és Karácsony jelentősen elhúz a többi jelölttől, és egymással vív csatát (34–34%), itt Jakab választottsága 19 százalékos.

Míg a gazdaságilag aktív ellenzékiek és aktív bizonytalan szavazók között Jakab Péter 30 százalékos támogatottsággal vezet, addig a nyugdíjasok körében már csak 19 százalékot kapna. Ebben a rétegben egyértelmű Karácsony előnye (39%) a második helyezett Dobrev Klárával (30%) szemben. Az egyéb inaktívak között Jakab előnye a második helyezett Dobrevvel szemben egészen kimagasló (+17%), de ez egy nagyon szűk, alacsony részvételi szándékkal rendelkező társadalmi réteg.

A közölt adatok az ellenzéki pártok szavazóira, illetve az ún. aktív bizonytalanokra vonatkoznak. Az aktív bizonytalanok azok a szavazók, akik jelenleg nem rendelkeznek pártpreferenciával, de biztosan vagy valószínűleg részt kívánnak venni az országgyűlési választáson - írja a Telex.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató