2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Deutsch Tamás feljelentette Csekk Katalint az Európai Csalás Elleni Hivatalnál

A csalási eset egyértelműen veszélyezteti az EU hírnevét, ez súlyos reputációs következményekkel járhat.

A Fidesz EP-kéviselője megosztotta a Facebookon a fejleményeket: 

„A Cseh Katalin ügyben az alábbi beadvánnyal fordultam az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz, az OLAF-hoz: Európai Uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt kívánok bejelentést tenni az Európai Csalás Elleni Hivatalnál. Az ügyben Cseh Katalin európai parlamenti képviselő érintett, ugyanis a Pannónia Nyomda Kft-nek 2013. január 25. és 2018. január 10. között ügyvezetője volt.

Az ügyben az OLAF hatásköre megalapozott, hiszen uniós intézmény tagja (jelen esetben az Európai Parlament képviselője) érintett az ügyben, aki súlyos kötelességszegést követett el. Az OLAF illetékes az ügy kivizsgálásában, hiszen a Cseh Katalin által vezetett cég uniós forrásokra pályázott 2016-ban.

2016 decemberében jogosultsági döntés született a Pannónia Nyomda Kft. uniós pályázatán, a VEKOP-2.1.7-15-Prototípus, termék, technológia- és szolgáltatásfejlesztés pályázaton 68.126.864 forint támogatást kapott, később ugyanez a cég 217.579.410 forintot nyert egy másik uniós pályázaton, úgynevezett holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére.

A csalás alapos gyanúja – mások szándékos megtévesztése személyes haszonszerzés vagy egy másik fél megkárosítása végett az ((EU) 2017/1371 irányelv 3. cikkének (2) bekezdés) – a fenti pályázat kapcsán fennáll, ugyanis a Cseh Katalin által vezetett cég olyan hologramos technológia kifejlesztésére pályázott uniós forrásra, amely ekkor már rendelkezésére állt egy, a Pannónia Nyomda Kft.-hez üzletileg kapcsolódó társcégnek (a két vállalat azonos címen volt bejegyezve), tehát felmerül az alapos gyanú, hogy valódi termékfejlesztés nem történt.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató