2021. október 28. - Simon, Szimonetta
EUR : 365.36
USD : 314.75
Időjárás ikon13°

Akár 20000 afgán migránst is befogad Nagy-Britannia

Megássák a saját sírjukat...

Nagy-Britanniának eddig naponta ezer embert sikerült kimenekítenie Afganisztánból, ahol a tálib lázadók a napokban átvették az uralmat – közölte - az ugandai-indiai származású - Priti Patel brit belügyminiszter szerdán a BBC-nek adott nyilatkozatában. A brit kormány hosszú távon sok ezer afgán befogadását tervezi.

Patel szerint brit állampolgárokról és olyan afgánokról van szó, akiket a brit kormány ott helyben alkalmazott. London már korábban – a nemzetközi erők Afganisztánból való kivonulása kezdete után – összeállított egy tervet mintegy ötezer olyan afgán állampolgár nagy-britanniai letelepítésére, aki a brit kormánynak dolgozott Afganisztánban.    

A kormány kedden este bejelentette, hogy kibővíti ezt a programot:

hosszú távon az ország befogad akár húszezer olyan afgánt, akik a legelesettebbek és menekülni akarnak a tálibok elől

– főleg nőket, lányokat, valamint vallási és más kisebbségek tagjait –, ezen belül ötezret még az idén.    A Reuters hírügynökség szerint London a friss afganisztáni események, valamint az ellenzék és segélyszervezetek nyomásának hatására cselekedett. Az ellenzék szerint azonban ez a terv így kidolgozatlan és nem elég nagyvonalú.    

„Mint nemzet minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy segítsünk az Afganisztánból elmenekülni akaró legelesettebb embereknek új életet kezdeni biztonságban Nagy-Britanniában” – jelentette ki Priti Patel még este. A miniszter egyúttal a The Daily Telegraph című lapban megjelent cikkében más országokat is kért afgán menekültek befogadására. „Nagy-Britannia abban a tekintetben is megtesz minden tőle telhetőt, hogy más országok vegyék ki részüket a segítésből. Példát akarunk mutatni, de az egésznek a terhét egyedül nem vállalhatjuk magunkra” – írta a cikkben.    

Franciaország szerdára virradóan kimenekített Kabulból repülőgépen 216 embert, köztük 184 „védelemre szoruló afgán civilt”, 25 olyan francia-afgán kettős állampolgárt, aki előtte a kabuli francia nagykövetségre menekült, valamint négy holland, egy ír és két kenyai állampolgárt – jelentette be Jean-Yves Le Drian külügyminiszter. A gép Abu-Dzabiba repült, és onnan egy meg nem nevezett franciaországi repülőtérre repül tovább – tette hozzá.    

Negyvenegy embert már kedden napközben elhozott Kabulból Franciaország

– jegyezte meg az AFP hírügynökség.    

Több külföldi kormány igyekszik most gyorsan kialakítani, hogyan reagáljon a tálib hatalomátvételre. A tálibok ígéretei ellenére, hogy változtatnak a nők jogaihoz való hozzáállásukon, sokan tartanak attól, hogy nem lesz nagy változás ebben a tekintetben ahhoz képest, ami 1996 és 2001 között volt tapasztalható, amikor nők csak férfi rokon kíséretében léphettek az utcára, és nem járhattak iskolába sem.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató