2021. szeptember 23. - Tekla
EUR : 354.3
USD : 301.92
Időjárás ikon19°

Az Egyesült Államok elvesztette világvezető szerepét a cseh államfő szerint

Az Egyesült Államok Afganisztán elhagyásával elveszítette a világ vezetőjének presztízsét, míg a NATO megkérdőjelezte saját létjogosultságát, mert drámai módon csődöt mondott – jelentette ki Milos Zeman cseh államfő abban az interjúban, amely kedden jelent meg a Parlamentní Listy nevű baloldali internetes hírportálon.


 
A cseh elnök attól tart, hogy

a tálibok terrorista központot alakítanak ki Afganisztánban és felújítják a terrorista támadásokat az egész világon.

Milos Zeman azt mondta, hogy ezentúl már nem támogatja a cseh védelmi kiadásoknak a bruttó hazai termék (GDP) két százalékára való emelését.
 
Úgy véli, hogy Csehországnak most elsősorban a saját védelmébe kellene beruháznia, mert a NATO-beruházás „egy kissé” pénzkidobásnak minősíthető.

„Beteljesültek mindazok a prognózisok, amelyekről korábban nyilvánosan beszéltem” – szögezte le Zeman. Hozzátette: a forgatókönyv folytatása, hogy a tálibok terrorista központot alakítanak ki Afganisztánban és ezzel kiújulnak a terrorista támadások gyakorlatilag az egész világon.

 „Véleményem szerint az amerikaiak Afganisztán elhagyásával elveszítették világvezető presztízsüket, a NATO pedig most kétségeket ébreszt a létjogosultságát illetően”

– fejtette ki Zeman.
 
Beismerte azonban, hogy a tálibok ilyen gyors térnyerésére ő sem számított. Ismételten hangsúlyozta, hogy Csehország most segítséget kell nyújtson mindazoknak az afgánoknak, akik korábban segítettek az ottani cseh missziónak.
 
A cseh elnök azon meggyőződésének adott hangot, hogy a NATO támogatása helyett most Csehországnak saját védelmére, annak megerősítésére kell összpontosítania. „Más szóval a NATO afganisztáni csődjének természetes következménye kell legyen a nemzetvédelem és a nemzetvédelmi beruházások megerősítése” – húzta alá.
 
Forrás: hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató