2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Aktív és erősödő Fidesz-tábor, enervált baloldal

Deák Dániel írása

A kormánypártok már 50 százalékon állnak a biztos pártválasztók között, a verseny továbbra is kiélezett – így foglalható össze a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatása.

Nézzük a részleteket!

Pontos kutatócégről van szó: a 2018-as választásokat megelőző utolsó közvélemény-kutatások közül a Závecz Research-é bizonyult a legpontosabbnak. Az első négy helyen befutó lista végső eredményét egyaránt egy százalékpontos hibával becsülte meg a kutatócég, egyedül a DK erejét mérték felül ennél jelentősebb mértékben.

A Závecz Research augusztus közepi mérése szerint a Fidesz javított a 34 százalékos támogatottságán, feltornázta 35-re, míg a DK maradt 12 százalékon. A Jobbik májusban volt a csúcson, azóta 1-1 százalékpontos veszteségei voltak, most 11 százalékon áll.

Ezzel jelentősen megelőzi az 5-5 százalékos MSZP-t és Momentumot, mindkettő 1-1 százalékpontot esett vissza a nyár eleje óta. A Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 1-1 százalékon állnak.

A biztos pártválasztók pontosan fele a Fideszre szavazna, második a DK (17 százalék), harmadik pedig a Jobbik (13 százalék). Az LMP, az MKKP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk támogatottsága 2-2 százalékos.

A hat együttműködő ellenzéki párt támogatottsága 39, a Fidesz–KDNP listájáé pedig 37 százalékos. A Závecz szerint az MKKP és a Mi Hazánk néhány tízezer szavazót vehet el a két nagy listától.

Bár az ellenzéki tábor nagyobb, kevesebben (51 százalékuk) ígérik biztosan, hogy szavazni fognak, szemben a kormánypárti szavazók 56 százalékával. A választókorúak 40 százaléka az ellenzéket tartja esélyesnek, 39 pedig a Fideszt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató