2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Liberális felforgatók torlaszolták el a lengyel alkotmánybíróság épületét Varsóban - Fotók

Aktivisták egy csoportja torlaszolta el a lengyel alkotmánybíróság varsói épületének főbejáratát hétfőn, írja az AP hírügynökség.

Megpróbálták beszögelni a bejáratot, de ez nem sikerült nekik. Miközben elrángatták őket a rendőrök, társaik azt skandálták, hogy „ez egy nem bíróság”, arra utalva, hogy nem tartják legitimnek a testületet, amelynek három tagját is a jelenlegi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelölte 2015-ös hatalomra kerülése után. Jan Skorupinski, az egyik tüntető azt mondta: akciójukkal arra akarták a világ és Európa figyelmét felhívni, hogy Lengyelországban jelenleg nem létezik alkotmánybíróság. Szerintük Lengyelország egyre inkább az autoriter Oroszország példáját követi, köszönhetően az elmúlt években látott populista és antidemokratikus folyamatoknak.

A figyelemfelhívó akciót azért mostanra időzítették a balliberális provokátorok, mert a lengyel alkotmánybíróság várhatóan kedden dönt arról, hogy az uniós jog vagy a lengyel alkotmány élvez elsőbbséget, ami Lengyelország és az EU kapcsolatára, illetve az egész unió jövőjére és működésére is komoly hatással lehet. Azzal, hogy a lengyel kormány alkotmánybírósági szinten is megkérdőjelezte az uniós jog primátusát, valamint az Európai Bíróság joghatóságát, Lengyelország frontálisan szembement Brüsszellel.

Sokan emiatt attól tartanak, hogy ha így megy tovább, akkor Lengyelország elhagyhatja az uniót. 

Fotók:

 

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató