2021. szeptember 27. - Adalbert
EUR : 356.68
USD : 303.92
Időjárás ikon21°16°

Nézőpont: Ha most lennének a választások a Fidesz lazán győzne

A Nézőpont Intézet közvéleménykutatása szerint a Fidesz a nyári politikai szezon nyertese: a kormányzó párttal szimpatizálók aránya a teljes felnőtt népességben a júniusi 40-ről augusztusra 45 százalékra emelkedett, míg az ellenzéké 36-ról 42-re nőtt.

Az ezer fős telefonos mintán végzett felmérés szerint júliusban csak 1 százalék volt a különbség a két tábor között, a Fidesz 42, az ellenzék 41 százalékon állt, ez módosult a nyár végére 3 százalékos különbségre.

 

A Nézőpontnál úgy vélik, „a nyári pihenés zavartalansága, a gazdaság talpra állása és a gyermekvédelmi népszavazás hatása” játszhatott szerepet abban, hogy ilyen jól áll a Fidesz. A kutatás szerint a bizonytalanok aránya csökkent, a teljes népességben 3, a legvalószínűbb listás eredményben pedig 6 százalékpontos a kormánypárt előnye. Magyarán ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások választás, zsinórban negyedjére is győzne Fidesz.

A kampányhangulat erősödését is Republikon Intézet is hangsúlyozta legutóbbi adatközlésében, náluk is csökkent a bizonytalanok aránya augusztusban. Az ő kutatásukból azonban éppen ellenkező kép rajzolódott ki a Fidesz támogatottságát illetően: mérésük szerint a teljes népesség körében hónapok óta először csökkent a kormánypárt tábora (35-ről 34 százalékra).

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató