2021. szeptember 28. - Vencel
EUR : 356.68
USD : 303.92
Időjárás ikon21°16°

Rutte: Hollandia „rendkívül motivált”, hogy megakadályozza az afgán menekültek tömeges beáramlását

Emmanuel Macron és a holland miniszterelnök arról egyeztetett, hogyan lehetne elejét venni, egy újabb Európába irányuló menekülthullámnak.

Hollandia „rendkívül motivált” az afgán menekültek tömeges beáramlásának megakadályozásában – jelentette ki Mark Rutte, a holland ügyvivő kormány miniszterelnöke a helyi médiának szerdán. Rutte Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott kedd este megbeszéléseket.

Az NlTimes holland hírportál szerint a holland kormányfő a francia elnökkel arról egyeztetett, hogyan lehetne elejét venni, egy újabb Európába irányuló menekülthullámnak, miután Afganisztánban a tálibok átvették a hatalmat.    

„Azt végképp el szeretnénk kerülni, hogy megismétlődjön a 2015-ös szíriai menekültválság, épp ezért

nagyon fontos, hogy Afganisztánba ismét visszatérjen valamilyen formában a rend és a normalitás” 

– jelentette ki Rutte. Rutte és Macron az Afganisztánból érkező emberek hazatelepítéséről is tárgyalt. A holland kormányfő szerint, ehhez az szükséges, hogy ezek az emberek ismét biztonságban tudjanak majd élni hazájukban.    

A holland kormányfő arra is kitért, hogy a holland kontingenst segítő afgánoknak az országból való kijuttatása érdekében – igen szigorú feltételek mellett – tárgyalni kell a tálib erőkkel. Ez nem jelenti majd a rezsim elismerését, és kizárólag az emberek evakuálására irányul – tette hozzá.   

Az utolsó holland diplomaták a múlt héten hagyták el az Afganisztánt, amikor is befejeződött az evakuálási misszió. Rutte azt is megemlítette, hogy az Afganisztánnal határos országokba menekülőknek sem lesz könnyű Hollandiába jutni, mivel menedékkérelmeiket egyéni alapon fogják kivizsgálni, a holland kormány nem tervez tömeges befogadást. A kormányfő szerint azokat a menedékkérőket, akik nem álltak kapcsolatban a szövetséges csapatokkal, a térség országaiba kellene áttelepíteni.     

(MTI) 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató