2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Johnson fullba nyomja a kretént, szerinte a Nyugat büszke lehet afganisztáni örökségére

A nyugati erők, akik most kivonultak Afganisztánból, „büszkék” lehetnek a hagyatékra, amelyet a tálibok gyors győzelme ellenére hagytak maguk után – állította Boris Johnson.

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke és más világvezetők is támadások kereszttüzébe kerültek azért, ahogyan a nyugati hatalmak koalíciója Afganisztánból kivonult, amely a tálibok gyors visszafoglalása közepette sok olyan embert hagyott hátra, akik a szövetséges erőkkel dolgoztak.

Johnson hétfőn az alsóházban védte meg az Egyesült Királyság 20 éves afganisztáni katonai akcióját, miközben további segítséget ígért a brit fegyveres erők veteránjainak.


„Ha bárkinek is kedve támadna azt mondani, hogy 20 év alatt semmit sem értünk el ebben az országban, annak annyit mondanék, hogy fegyveres erőinknek és szövetségeseinknek hála 3,6 millió lány mehetett iskolába” – mondta a miniszterelnök. „Mondjuk el ezeknek az embereknek azt is, hogy ez az ország és a nyugati világ egésze ez idő alatt védett volt az al-Kaidától. És mondjuk meg nekik, hogy nemrégiben lebonyolítottuk a történelem legnagyobb humanitárius légihídját” – tette hozzá.

Hozzátette:

büszkék lehetünk fegyveres erőinkre, mindarra, amit elértek, és az általuk hagyott örökségre.

Johnson szerint az Egyesült Királyság „mindent megtesz” az országban maradt brit állampolgárok és volt afgán fordítók kimentésére. Johnson külügyminisztere, Dominic Raab a múlt héten megerősítette, hogy az Egyesült Királyság kormánya nem tudja pontosan, hányan maradtak Afganisztánban azok közül, akik jogosultak belépni az Egyesült Királyságba.

Keir Starmer az ellenzéki Munkáspárt elnöke azt mondta, hogy Johnson „képtelen” a nemzetközi vezetésre, és azzal vádolta, hogy nem teljesítette a hátrahagyottak evakuálására és az afgán menekültek letelepítésére vonatkozó tervet.

„A kormány nem is tudja, hány brit állampolgár és az ARAP (afgán áttelepítési és segélyezési politika) rendszer alapján letelepedésre jogosult afganisztáni állampolgár maradt kitéve a tálibok kegyetlenségénrk. Ez nemzetünk szégyene” – mondta Starmer. „Egy olyan miniszterelnökünk van, aki nem képes nemzetközi vezetésre akkor, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rá” – mondta az ellenzék vezére. 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató