2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Lötyög a moslék: Az MSZP-sek kizáratnának egy jobbikost az előválasztásból a korrupciós ügye miatt

A Nap Híre birtokába jutott dokumentumok szerint Földi István ellen több hatósági eljárás is zajlik. Halmi József, az MSZP országos elnökségi tagja ezért azt kéri az Országos Előválasztási Bizottságtól, hogy töröljék Földit a jelöltek nyilvántartásából.



Két jelölt küzd az ellenzéki előválasztáson Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 5-ös számú választókerületben. Az egyik a jobbikos Földi István – akit az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és Új Világ Néppárt is támogat. A másik pedig az MSZP-s Papp Ildikó – aki mögé a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció sorakozott fel.

Halmi József, az MSZP országos elnökségi tagja szerint azonban Földi, az ellenzéki pártok előzetes megállapodása alapján nem indulhatna a megmérettetésen,

mivel korrupciós ügyekben érintett, az ilyen fajta érintettség pedig kizáró tényező.


Az MSZP-s politikus etikai beadványt terjesztett az Országos Előválasztási Bizottság elé. A Nap Híre birtokába jutott, augusztus 23-án benyújtott dokumentum szerint Földit, aki 2017 és 2019 között Kocsord polgármestere volt, az új településvezető több ügyben is feljelentette a még polgármesterként elkövetett cselekményeiért.

A beadványból az is kiderül, hogy a feljelentések alapján a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomozást folytatott hűtlen kezelés és költségvetési csalás, és egyéb bűncselekmények megvalósulása miatt.

A szerző szerint hét ügyben indult eljárás Földivel szemben, és egy esetben már döntés is született: megállapították, hogy jelentős összegű költségvetési csalást követett el. Az ügy feltételes ügyészi felfüggesztéssel zárult.

A nyomozás két másik ügyben is lezárult. Ezekben a NAV vádemelési javaslattal élt Földi Istvánnal szemben.

Halmi József mindezek miatt azt kéri az Országos Előválasztási Bizottságtól, hogy töröljék Földit a jelöltek nyilvántartásából.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató