2022. május 28. - Csanád, Emil
EUR : 392.82
USD : 366.1
Időjárás ikon19°14°

Sepsiszentgyörgyön katonai ceremóniával ünnepelték a „fasiszta-horthysta megszállás alóli felszabadulást”

Az USR PLUS megyei elnöke szerint a helyi románok a hős román katonákban a megszállás alóli felszabadulás és a nemzeti szabadság megtestesítőit látták.

A román csapatok bevonulásának 77. évfordulóján Sepsiszentgyörgyön katonai ceremóniával ünnepelték a város „fasiszta-horthysta megszállás alóli felszabadulását”. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Dorin Neagu alezredes, a sepsiszentgyörgyi helyőrség parancsnoka rosszallását fejezte ki amiatt, hogy a kérvényük ellenére idén nem tűzhették ki az ünnepre a polgármesteri hivatal tornyára a román nemzeti lobogót.

Ha kérvényezték volna, nem lett volna akadálya

Tóth Birtan Csaba, a város alpolgármestere viszont azt nyilatkozta: a polgármester szabadságon van, hozzá pedig nem jutott el a zászló kitűzésére vonatkozó kérés. Ha kérvényezték volna, ennek nem lett volna akadálya. A ceremónián Dulányi Balogh Szilárd, az USR PLUS szövetség megyei elnöki tisztségét is betöltő alprefektus mondott ünnepi beszédet.

„A román hadsereg nem tett le a Bécsi diktátum által elveszített észak-erdélyi területek visszaszerzéséről, és 1944 őszén két hónap alatt 872 települést szerzett vissza. Közöttük volt nyolc város is, az első közülük pedig éppen Sepsiszentgyörgy” – idézte az alprefektust az Agerpres.

Dulányi Balogh Szilárd azt is megemlítette, hogy a román hadsereg nem volt egyedül. Mindig élvezte a helyi románok támogatását, akik a hős román katonákban a megszállás alóli felszabadulás és a nemzeti szabadság megtestesítőit látták.

A ceremónián nem vettek részt a megye és a város Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott vezetői.

Antal Árpád polgármester és Ráduly István prefektus is pihenőszabadságát tölti.

A város 77 százaléka vallja magát magyarnak

Sepsiszentgyörgyön évek óta feszültség forrása a polgármesteri hivatal toronyzászlajának a kérdése. A hadsereg helyi képviselői és a nacionalista szervezetek ugyanis ezt az 1944-ben ugyanoda kitűzött román zászló emlékének tekintik és ragaszkodnak hozzá.

A magyar szimbólumok és feliratok ellen perek százait indító Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) keresete nyomán tavaly októberben a Brassói Táblabíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy nem kell kitűzni a román zászlót a toronyra. A város vezetése a per során ugyanarra a törvénycikkelyre hivatkozott, amely alapján székely zászlók tucatjait távolíttatta el a bíróság a középületekről. E törvénycikkely szerint a középületek homlokzatára kell kitűzni Románia és az Európai Unió zászlaját. A közel 55 ezer lakosú Sepsiszentgyörgyön a lakosság 77 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató