2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szeptember 20-án rajtolhat a parlament őszi ülésszaka

A tervezett törvényalkotási programban szerepelnek az állampolgári ügyintézést könnyítő javaslatok, így a közműátírási folyamat egyszerűsítése. Napirendre kerül a honvédelmi törvény módosítása és több, jogharmonizációs célú változtatás is.

A tervek szerint szeptember 20-án, hétfőn kezdődik a parlament őszi ülésszaka, amelynek során számos fontos törvény benyújtását és elfogadását készíti elő a kormány.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által Kövér László házelnöknek küldött törvényalkotási programban összesen tizenhat törvényjavaslat szerepel.

Eszerint a kormány szeptemberben várhatóan hét javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, elsőként az agrártermékek eredetvédelméről szólót, valamint egy jogharmonizációs módosítást a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos, a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról. Ebben a hónapban emellett benyújtják a közbeszerzési törvény módosítását, valamint a 2020-as költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót is.

Egy, az állampolgárok ügyintézésének megkönnyítését célzó módosítás is a parlament elé kerül az ősz első hónapjában. Az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével összefüggő javaslat szerint a szolgáltatás fejlesztésének célja, hogy a természetes személyek állami nyilvántartásokban tárolt név-, cím-, okmányazonosító és kapcsolattartási adatainak változásáról hiteles értesítést kapjanak az adott személlyel szerződésben álló szolgáltatók.

Másrészt a polgárok különböző élethelyzeteiben (költözés, használatba adás, bérbeadás, elhalálozás) szükségessé váló közműátírási folyamathoz kapcsolódóan az állam egy olyan, ingyenes, egyablakos elektronikus ügyintézési szolgáltatást biztosít,

amellyel mindenki jelentős adminisztrációs tehertől szabadulhat meg a jövőben.

A tervek szerint októberben kerülhet az Országgyűlés elé az úgynevezett Földmegfigyelési Információs Rendszer megteremtését célzó javaslat. A rendszer műholdas adatok révén naprakész információkat tud szolgáltatni egyebek mellett az épített környezet változásáról, de jégzajlás megfigyelésében, erdőtüzek észlelésében és árvízzel elöntött területek feltérképezésében is jelentős segítséget nyújthat.

A Belügyminisztérium előterjesztésében tárgyalhatja októberben a parlament az egyes eljárások elektronizálásával összefüggő módosításokat, amely többek között tartalmazza új, központi elektronikus ügyintézési szolgáltatások bevezetését is.

Novemberben kerülhet a parlament elé a honvédelmi törvény módosítása, amelyet az Alaptörvény 2020 decemberében elfogadott, egyebek mellett a különleges jogrendre vonatkozó, 2023 júliusával hatályba lépő módosítása indokolt.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató