2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Le Monde: Budapesten a Freeszfe ellenáll Orbán Viktornak

A francia balliberális Le Monde-nak nyilatkozó Csató Kata szerint „sokan azt mondták nekünk, hogy vesztettünk, de tévedtek”.

„Miután egy Orbán Viktor nacionalista miniszterelnökhöz közeli személy vette át az SZFE vezetését, mintegy hatvan tanár és száz diák saját egyetemet hozott létre, a CEU épületében” – számolt be Le Monde. A balliberális francia lap szerint az új intézmény Csató Kata „dinamikus és karizmatikus” színésznő vezetésével alakul, válaszul arra, hogy a Nemzeti Színház vezetője, a keresztény és konzervatív színház lelkes védője, Vidnyánszky Attila irányítja az SZFE-t.

A jogállamiság elleni támadásokról ismert országban ez a lépés 2020-ban ritka méretű ellenállást váltott ki, a hallgatók és tanárok akcióját azonban a korlátozások második hulláma miatt le kellett állítaniuk, fogalmaz a szerző. „Sokan azt mondták nekünk, hogy vesztettünk, de tévedtek” – nyilatkozta a lapnak mosolyogva Csató Kata, aki 2021 februárjában, harminc tanártársával együtt lemondott tisztségéről az SZFE-n. Egy maroknyi diák és tanár motivációjának köszönhetően, amelyet példátlan és hihetetlen szolidaritási gesztusok kísértek Európa más színházi és filmes iskoláiból, valóban elindította a régi diákok programját.

Diákjaik hivatalosan öt neves európai iskolába iratkoznak be, miközben a bolognai rendszer miatt országukban, saját nyelvükön tanulhatnak. Bizonyos papírokat kell lefordítani az adott egyetem nyelvére, amelyhez önkénteseket kerestek. Tarr Béla rendező például ingyenes órákat tart az egyetemen. Csató szerint sok segítséget kaptak, például a CEU épületét, de további jelentős pénzekre van szükségük. Új tanulókat nem tudnak már fogadni, és Csató szerint az ingyenes oktatás nem tarthat örökké.

Augusztusban az SZFE több mint 70 tanítványa lépett ki az intézményből, hogy csatlakozzanak a Freeszfe Egyesülethez.

„Nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül vonzza a hallgatókat olyan képzésre, amely nem rendelkezik felsőoktatási akkreditációval, és nem jogosult az állam által elismert oklevél odaítélésére” - írta az SZFE sajtóközleményében, hangsúlyozva, hogy „a diákokat kihasználva akadályozzák a modellváltás sikerét és az SZFE megújítását”. A Freeszfe Egyesület eddig ragyogóan ellenállt minden jogorvoslatnak ügyvédek segítségével, akik szinte mind önkéntesek – írja a Le Monde.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató