2021. október 26. - Dömötör
EUR : 363.24
USD : 312.01
Időjárás ikon13°

Üzent Orbán Viktornak Merkel egyik lehetséges utódja

A német Zöldek kancellárjelöltje szorgalmazza, hogy az EU alakítson ki egy közös menekültpolitikát azokkal a tagállamokkal, amelyek hajlandóak is részt venni benne.

Annalena Baerbock kijelentette, hogy fontosnak tartja egy közös menekültpolitika kidolgozását, akár kisebb körben is, azon országok részvételével, amelyek hajlandónak mutatkoznak ebben részt venni – írja a Portfolio. Baerbock nem lát okot arra, hogy Németország miért ne csatlakozna egy ilyen kezdeményezéshez 11 vagy 12 más EU-tagállammal egyetemben.

Baerbock a magyar kormányfőt is megemlítette nyilatkozatában. Szerinte nem lehet várni arra, hogy Orbán Viktor késznek mutatkozzon tárgyalni egy közös európai migrációs politikáról, mivel szerinte ez nem felelősségteljes hozzáállásra vall.

A kancellárjelölt elképzelése szerint azon országok, amelyek részt vesznek a programban juttatásokat kapnának ennek fejében az EU-tól, amelyet a többi tagállamnak kellene megfinanszíroznia.

A Zöldek jelöltje leszögezte: ellenőrizni kívánják azt, hogy ki lépi át az EU határait, de világossá tette azt is, hogy biztosítani kell a menedékjogot a beérkezőknek. Ezzel összefüggésben a kancellárjelölt kritikát fogalmazott meg a kérdésben konzervatív kormányok politikájával szemben. Szerinte a zárás politikája ahhoz vezetett, hogy EU-nak olyan antidemokratikus vezetőkkel kellett egyezkednie, mint Recep Tayyip Erdogan, török elnök.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató