2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Fellebbez az MLSZ: nem igazságos ilyen súlyosan büntetni a szövetséget

Mint ismeretes az Anglia elleni labdarúgó világbajnoki selejtezőn történt nézőtéri rendbontások és rasszista viselkedés miatt a nemzetközi szövetség (FIFA) két meccsre – az egyik két évre felfüggesztve –, valamint pénzbüntetésre ítélte a magyar szövetséget. Az MLSZ azonnal reagált.

Az angol játékosok provokációja a meccs előtt

A Magyar Labdarúgó Szövetség álláspontja szerint mélységesen elítélendő azon rendbontók viselkedése, akik a több tízezres tömegtől eltérően, bizonyítottan rasszista módon nyilvánultak meg a Magyarország–Anglia vb-selejtező mérkőzésen a játékosokkal szemben szeptember elején. Az MLSZ számára mindenfajta diszkrimináció elfogadhatatlan.

„A találkozó előtt a szövetség vezetése és maga a csapat is többször kérte a szurkolókat a mindenki által ismert UEFA és FIFA irányelvek figyelembevételére. Aki tehát a Puskás Aréna lelátóin huhogott, rasszista vagy diszkriminatív módon nyilvánult meg, azzal szemben megállapítható, szándékosan okozott kárt a magyar labdarúgásnak, ezért a legszigorúbb szankcióra számíthat.

Az Anglia elleni vb-selejtező mérkőzés kapcsán ezúttal a FIFA-tól kapta a büntetést a magyar válogatott. Az újabb két mérkőzésre vonatkozó zárt kapus döntés (a második felfüggesztve) kapcsán az MLSZ változatlanul úgy gondolja, egy hatvanezres stadionban jó hangulatot teremtő tömeget és a minden elvárható intézkedést végrehajtó rendező szövetséget ilyen súlyosan, kollektív módon büntetni nem igazságos és kontraproduktív lépés. A rasszizmus elleni fellépés szükségességét az MLSZ elismeri, támogatja, de az is jól látható, hogy az UEFA és a FIFA fegyelmi szabályzatai és döntései nem a valódi felelősöket büntetik, és a jelenlegi formájukban nem hatékonyak.

Mindeközben a szövetség folytatja a megkezdett folyamatot a rendbontók, illetve a nem kívánatos viselkedés távoltartása érdekében. Ezt elősegítve, az MLSZ saját gyakorlatának és a vonatkozó jogszabályoknak a változása is szükséges, amelyek előkészítése folyamatban van.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató