2022. június 24. - Iván
EUR : 399.58
USD : 380.77
Időjárás ikon30°18°

Szűken nyert, de marad a liberális Trudeau-kormány Kanadában

Megnyerte az előrehozott választásokat, így ismét a liberális Justin Trudeau alakíthat kormányt. Igaz, az előrehozott választások eredménye alapján még nem világos a kormány összetétele: több mint egymillió levélszavazó voksát csak kedd folyamán összesítik.

A két éve már kisebbségi kormányt vezető, 2016 óta hatalmon lévő Trudeau augusztusban döntött a választások előrehozataláról, azzal kalkulálva, hogy a járványkezelésből adódó népszerűsége révén jó eséllyel megnyeri a választást. A számítás csak részben vált be: valószínűleg egyedül nem alakíthat kormányt.

Az Elections Canada választási portál szerint a kormányfő pártja az abszolút többségi választórendszer alapján 153 választókerületben vezet és ezzel megelőzte az ellenzéki Kanadai Konzervatív Pártot, amely több mint 120 választókerületben áll nyerésre. A szavazatszámlálás azonban még nem zárult le, több választókerületben a mandátumok sorsa még nem dőlt, így egyelőre nem világos, meglesz-e a liberálisok abszolút többséghez szükséges 170 parlamenti helye a 338 fős ottawai törvényhozásban – írta az MTI.

A konzervatív párt vezetője elismerte vereségét, megjegyezve, hogy legnagyobb ellenzéki pártként sok a tennivalójuk. Erin O'Toole szerint viszont fontos eredmény, hogy a választók nem adták meg az abszolút többséget Trudeau-nak – írta a BBC.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató