2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Romokban a német hadsereg

A német hadsereg, amelyet a második világháború végéig a világon a legerősebbnek és legmodernebbnek tartottak, már nem tudja megfelelően megvédeni saját országát.

Azt, hogy szétrohad a német hadsereg, hogy a vadászgépek és a harci helikopterek nem képesek repülni, a csatahajók harcképtelenek, a tengeralattjárók pedig nem tudnak merülni, már 2019-ben megírta a Politico. Akkoriban éppen Ursula von der Leyen volt a védelmi miniszter, aki azzal védekezett, hogy a „korábbi 25 év mélyrepülését nem lehet pár év alatt behozni”.

Von der Leyent azért is erősen kritizálták, mert a tárca több százmillió eurót költött el tanácsadókra – a McKinsey-t és az Accenture-t fogadták fel –, de a hadsereg szennyesét mégsem sikerült tisztára mosnia. A Politicónak nyilatkozva német hivatásos katonák elmondták, hogy munkába menet inkább civil ruhát húznak, hogy elkerüljék az agresszív tekinteteket és a durva beszólásokat. 

Kiderült, hogy a hadrendben álló hatvannyolc Tigris harci helikopter kevesebb mint húsz százaléka, továbbá a 136 Eurofighter harci repülő kevesebb mint harminc százaléka volt képes egyáltalán repülni, ezért a tétlenségtől frusztrált pilóták sorra hagyják el a légierőt.

A napokban a hesseni tartományi parlament AfD-s képviselőcsoportja ismét górcső alá vette a Bundeswehr állapotát, majd egy „ténygyűjteményt” állítottak össze róla. Ebben megállapították, hogy a hadsereg egyre katasztrofálisabb helyzetbe került. 1989-ben a Bundeswehr csaknem félmillió katonából állt. Ez a szám hatvannégy százalékkal, 184 ezer főre csökkent. A kötelező katonai szolgálatot egy korábbi honvédelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg felfüggesztette, ami azt jelenti, hogy törvényileg nem szüntették meg, de határozatlan ideig nem alkalmazzák.
 
Ma tehát a német hadsereg, amelyet a második világháború végéig a világon a legerősebbnek és legmodernebbnek tartottak, már nem tudja megfelelően megvédeni saját országát – állapította meg az AfD képviselőcsoportja. Jelenleg a 245 Leopard II tankból csak százegy áll készen bevetésre. A kilencvenhárom Tornádó harci repülőgépből mindössze húsz és az ötvenhárom Tigris harci helikopter közül mindössze tizenkettő.

Csupán hab a tortán, hogy a politikailag korrekt beszéd is beszűrődött a Bundeswehrbe. Ma már a parancsnokokat (Kommandant) kizárólag „csapatvezetőknek” („Teamleitung“) lehet nevezni… 

Forrás: Demokrata

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató