2024. február 21. - Eleonóra
EUR : 389.04
USD : 360.29
Időjárás ikon

Hozzájuthatnak a brit kiskorúak a nemváltáshoz szükséges gyógyszerekhez

Az angliai nemváltó klinika több botrányba is keveredett, amiért könnyedén adnak kisgyerekeknek hormonkezeléseket. Ezazért is veszélyes, mert ők pont a fiatal koruk miatt nem tudják felmérni a következményeket és így később sokan megbánják a döntésüket a nemváltással kapcsolatban.


  
A brit fellebbviteli bíróság döntése értelmében mostantól a kiskorú állampolgárok újra hozzájuthatnak a nemváltáshoz szükséges gyógyszerekhez, annak ellenére, hogy számos botrány robbant ki az elmúlt években amiatt, hogy fiatalok túl könnyen jutottak hozzá efféle készítményekhez. Sok fiatal később ugyanis megbánta, hogy meg akarta változtatni a nemét, a pubertásblokkoló- és hormonkezelések azonban visszafordíthatatlan változásokat okoztak a testükben.
 
A brit fellebbviteli bíróság ítélete szerint az orvosok meg tudják ítélni, hogy a 16 éven aluli pácienseiknek szüksége van-e pubertásgátló gyógyszerek használatára, így a kiskorúak újra hozzájuthatnak ezekhez a készítményekhez.
 
A mostani döntéssel a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte azt a 2020-as ítéletet, amely szerint a 16 éven aluliak nem eléggé tájékozottak ahhoz, hogy a kizárólagos beleegyezésükkel el lehessen kezdeni a pubertást késleltető kezelést.
 
A korábbi döntés azután született, hogy egy fiatal nő, Keira Bell beperelte az egyik legismertebb angliai nemváltó klinikát, a Tavistock and Portman NHS Trust klinikát, amiért szerinte ott felelőtlenül adtak neki pubertásblokkoló gyógyszereket, amikor még csak 16 éves volt, és elmondása szerint senki nem figyelmeztette őt a következményekre.
 
Az angliai nemváltó klinika több botrányba is keveredett, amiért könnyedén adnak kisgyerekeknek hormonkezeléseket. Ez, ahogy Keira esetéből is látható, azért is veszélyes, mert ők pont a fiatal koruk miatt nem tudják felmérni a következményeket és így később sokan megbánják a döntésüket a nemváltással kapcsolatban.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató