2021. október 21. - Orsolya
EUR : 362.88
USD : 312.1
Időjárás ikon17°12°

Szigorúbb fellépésre számíthat Magyarország és Lengyelország, ha az SPD vagy a Zöldek alakítanak kormányt Németországban

Magyarország és Lengyelország is szigorúbb fellépésre számíthat, ha a szeptember 26-i német szövetségi parlamenti választások után a szociáldemokraták (SPD) vagy a Zöldek vezetésével alakul meg az új német kormány – mondta a Deutsche Welle által megkérdezett szakértő, Milan Nič.

A Német Külkapcsolati Tanács (DGAP) Kelet-Közép-Európával foglalkozó munkatársa szerint Angela Merkel a 16 évig tartó kancellársága idején szorosan figyelemmel kísérte a két ország történéseit, és a velük kapcsolatos vitákban inkább a konszenzusra törekedett, a problémákat pedig „Brüsszelnek adta át”. Nič úgy véli, ha továbbra is Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) adja a német kormány többségét, akkor a jövőben is a merkeli politika fog inkább érvényesülni.

Az mindenesetre már most kijelenthető, hogy bárki is lesz a távozó Angela Merkel utódja, az uniós politikában jelentős kihívások tornyosulnak Németország és partnerei előtt. Többek között a Magyarország, Lengyelország és az Európai Bizottság közti vita, aminek alakulása jelentősen befolyásolhatja az EU jövőjét is - írja a Telex.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató