2022. június 25. - Vilmos
EUR : 399.58
USD : 380.77
Időjárás ikon30°18°

Elsőfokú hadkészültség Szerbiában, pattanásig feszült a helyzet

Elsőfokú harci készültségbe helyezték a szerb katonaság raškai és Novi Pazar-i kaszárnyában állomásozó alakulatait, amelyeknél csütörtökön Nebojša Stefanović védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök tett látogatást – számol be az N1 nyomán a Szabad Magyar Szó.

Elrettentő szándékkal helyezték harci készültségbe a hadsereget Aleksandar Vučić parancsára Szerbiában, a védelmi miniszter tájékoztatása szerint “a hadsereg kész megvédeni a szerb népet, ha azt bármilyen fenyegetés éri.”

Úgy fogalmazott:

Szeretnénk világos üzenetet küldeni, hogy senki se gondolja azt, hogy a szerb néppel bármit megtehet. Nem fogjuk megengedni az újabb üldöztetéseket, nem lesz több Vihar és ahhoz hasonló akció. Hadseregünk nem akar provokálni, nem fog a törvényes kereteken kívül, vagy a nemzetközi egyezményekkel ellentétesen cselekedni, de kész megvédeni a szerb népet, amennyiben bármi is veszélyezteti az emberek életét

– hangoztatta Stefanović.

Szerbia és Koszovó között hagyományosan feszült helyzet a napokban éleződött ki, amikor a szerb közszolgálati televízió és rádió közzétette azt hírt, hogy a koszovói rendőrök elkobozzák a koszovó északi részéről származó szerb rendszámokat, a szerbiai rendszámú autók sofőrjeit pedig ideiglenes tábla kiváltására és a biztosítás fizetésére kötelezik. A koszovói rendőrség szerint ők még a múlt héten értesítették a szerb rendőröket, hogy szeptember 15-től az észak-koszovói jelzésű szerb rendszámokkal nem lehet közlekedni a tartomány területén, ezeket le kell cserélni. Az albánok szerint ők még a múlt héten értesítették a szerb rendőröket, hogy szeptember 15-től az észak-koszovói jelzésű szerb rendszámokkal nem lehet közlekedni a tartomány területén, ezeket le kell cserélni. Az intézkedést egyébként egy kis erődemonstráció is kísérte, hiszen a két ország két határátkelőjénél, jarinjénél és brnjaknál megjelentek a koszovói különleges rendőri alakulat (rosu) tagjai, többek között tíz páncélozott járművel, mert arra számítottak, hogy a tartományban élő szerbeknek nem fog tetszeni a rendszámtáblás döntés.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató