2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Kamu Geri: Megtiszteltetés volt hallani, hogy Olaf Scholz szóba hozta a nevemet

Kamu Geri el van ájulva magától.

Ezt írta most a Facebookon:

„Németország ma új szövetségi törvényhozást és új szövetségi kancellárt választ, és aligha van az európai politikában még egy ilyen fontos és távlati következményekkel járó parlamenti választás, mint a német. A német politika változásai Európa jövőjét is nagyban befolyásolják. A német választás természetesen hazánk szempontjából is hatalmas jelentőségű, hiszen Berlin nemcsak legfontosabb kereskedelmi és gazdasági partnerünk, de stratégiai szövetségesünk is.

Az arányos német választási rendszerből adódóan többféle koalíciós alternatíva is elképzelhető, én a középbal Szociáldemokrata Párt és a német Zöldek koalíciójának szurkolok. Európa és benne hazánk elemi érdeke, hogy a fenntarthatósági fordulat, a szolidáris és a szociális Európa iránt elkötelezett német kormány alakuljon.

Volt alkalmam személyesen is találkozni a nyáron Olaf Scholz-cal, a szociáldemokraták kancellárjelöltjével, aki Németország következő kormányfője lehet. Megtiszteltetés volt hallani, hogy a kancellárjelöltek egyik vitájában Olaf Scholz szóba hozta a nevemet, mondván, Orbán ellenében ilyen politikusokat kell támogatnia az Európai Uniónak.

Nem lehet a mai német választásokról anélkül beszélni, hogy ne ejtenénk szót a 2000-es évek európai politikáját meghatározó és a kancellári posztról 16 év után leköszönő Angela Merkelről. Angela Merkel kormányzati teljesítménye, politikusi és emberi formátuma elvitathatatlan, de talán nem ünneprontás arról is szót ejteni, hogy Merkel kancellár minden nyilvánvaló demokratikus elkötelezettsége ellenére Németország gazdasági-üzletei érdekeit túl gyakran elébe helyezte a demokrácia és az emberi jogok európai védelmének.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató