2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán: Azt kívánjuk az ukránoknak, küzdjenek meg a saját problémáikkal, de bennünket ebből hagyjanak ki

A magyar kormányfő Prágában beszélt Közép-Európa gazdaságáról és az orosz gázszerződés miatt kialakult ukrán-magyar feszültségről.

Közép-Európa fantasztikus lehetőségeket kínáló évtized előtt áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csehországi Ústí nad Labemban szerdán. A kormányfő cseh kollégájával, Andrej Babissal találkozott, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: lassan megfordulnak a viszonyok, mert korábban azt gondolták, hogy Közép-Európa nem tud boldogulni Nyugat-Európa nélkül, ma a nyugat-európai gazdaságok nem tudnak működni Közép-Európa nélkül. Nincs sikeres német gazdaság sem Közép-Európa nélkül, Közép-Európa valóban az EU gazdaságának lokomotívja – jelentette ki.

Úgy vélte, ezért a térség politikai és gazdasági befolyása megnő, és emögött teljesítmény van. Ezt azonban csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha a visegrádi együttműködés fennmarad.



A magyar kormányfő beszélt a magyar-orosz gázszerződés körül kialakult feszültségről is. Szerinte ez olyan ügy, amelyhez Ukrajnának nincsen semmi köze, ez magyar szuverenitási kérdés. Magyarország szuverén ország, attól veszünk energiát, gázt, akitől akarunk.

Kizárólag mi döntjük el, hogy ezt az energiát milyen útvonalon szállítjuk Magyarországra.

Azt is elmondta, amikor választunk a lehetséges útvonalak közül, egyetlen szempont van, az, hogy melyik garantálja a legnagyobb biztonságot. „Ahol a legbiztonságosabban tudunk szállítani, ott szállítunk, és ebbe senki sem szólhat bele” – tette hozzá.

Azt kívánjuk az ukránoknak, hogy küzdjenek meg a saját problémáikkal, de bennünket ebből hagyjanak ki”

 – mondta Orbán Viktor.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató