2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Cseh választások: Babis vezet, de szoros lehet az eredmény

Az első eredmények alapján Andrej Babis pártja, az ANO 30%-on áll, és a várakozással szemben nem estek ki koalíciós partnerei, még a szociáldemokraták sem.

Szombat délután véget ért a kétnapos szavazás Csehországban, ahol parlamenti választásokat tartanak. Az első eredmények alapján Andrej Babis pártja, az ANO 30%-on áll, és a várakozással szemben nem estek ki koalíciós partnerei, a szociáldemokraták sem. A nagyvárosi szavazatokkal az arányok még érdemben módosulhatnak, és akár Petr Fiala Együtt pártszövetsége is az élre kerülhet, írja az Euronews.

Babis mellett

Mivel az utolsó héten Csehországban közvélemény-kutatásokat már nem lehetett közzétenni, nem lehetett tudni pontosan, milyen eredménnyel zárták a kampányt a pártok. A szavazatok 10%-ának feldolgozottsága mellett az látszott kora délután, hogy a vártnál jobb eredményt ért el az ANO, a kampányközpontban az egyik legnagyobb cseh online lapnak, a Seznamzpravy.cz-nek azt mondták,

27% fölötti eredménynek már örülnek.

A fő kérdés azonban az volt, kivel tud koalíciót kötni Babis, mivel két nagy ellenzéki blokk is kizárta ezt a lehetőséget, a vele szövetséges szociáldemokraták pedig az utolsó közvélemény-kutatások alapján kiesésre álltak a parlamentből. Az első eredmények alapján ők mégis átvihetik a parlamenti küszöböt. A vártnál jobb, 10% fölötti eredményt érhetett el az ultrajobboldali SPD, valószínűleg kiestek viszont a Babis kormányát eddig kívülről támogató kommunisták.

Babis ellen

A Babissal szembeni nagyobb blokk, az Együtt a számlálás jelenlegi fázisában 24% fölött jár. Az egy polgári demokrata, egy kereszténydemokrata és egy konzervatív-liberális párt szövetségeként létrejött tömörülést Petr Fiala politológus professzor vezeti.

A sokáig a közvélemény-kutatásokat vezető Kalózpárt és az önkormányzatiságot a középpontba helyező jobbközép STAN szövetsége az első adatok szerint 13% körüli eredményt érhetett el.

Koalíciós tárgyalások

A cseh választás azonban a koalíciós tárgyalásokról szól majd, amelyeken sok párt kizárja az összefogást Andrej Babis pártjával. A várakozások szerint Babis előnye csökkenni fog a nagyvárosi szavazatok beérkezésével, és szoros verseny is kialakulhat az Együttel. Központi kérdés lehet az is, hogy a szélsőjobb SPD és az ANO kettősének, vagy az Együtt-Kalózpárt- STAN szövetségnek lesz-e több képviselői helye.

Kérdéses, hogyan alakul a szociáldemokraták és a PRISAHA, vagyis kívánság nevű új antikorrupciós párt sorsa. Mindkét párt a bejutási küszöb körül lebeg, de míg a szocdemek szavazataránya (délután 4 körül: 5,01%) fokozatosan csökken a számlálás előrehaladtával, addig a PRISAHÁ-é (4,8) fokozatosan nő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató