2021. november 30. - Andor, András
EUR : 368.63
USD : 326.63
Időjárás ikon

Karácsony és Márki-Zay forradalmat hirdet Budapesten

Ezres nagyságrendben gyűltek össze ellenzéki szimpatizánsok a budapesti Madách téren, Márki-Zay Péter "kormányváltó nagygyűlésére". Az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltje mellett több felszólaló korteskedik, köztük Karácsony Gergely, Hadházy Ákos és Szél Bernadett.

A gyűlésen a Dobrev Klára ellenfeleként induló hódmezővásárhelyi polgármester előtt felszólal több egyéni képviselőjelölt és közszereplő, illetve Karácsony Gergely is beszédet mond. A résztvevők Márki-Zay mellett hallhatják kampányolni többek között Vajda Lászlót (a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőjelöltjét), Szél Bernadettet, Hadházy Ákost és Király Júliát, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnökét.

Márki-Zay Dobrevvel szembeni talpon maradásának előzménye, hogy közel egyhetes huzavona után Karácsony Gergely főpolgármester visszalépett a javára, noha az első fordulóban ő kapta a több szavazatot. Karácsony most arra kéri támogatóit, szavazzanak Márki-Zay Péterre, és támogatása jeléül a vasárnapi gyűlésen is beszédet mond.

 

Frissítés - 16:49

Karácsony Gergely lépett a színpadra, aki hatalmas ovációt kapott a tömegtől már a beszéde előtt. A főpolgármester szerint ami ma történik Magyarországon, „az egy szelíd forradalom, hogy felszabadítsuk és újraegyesítsük Magyarországot”, aminek a legfontosabb szereplői az előválasztáson részt vevő magyar állampolgárok. Karácsony ismét elmondta, miért vállalta, hogy miniszterelnök-jelölt legyen: hogy újraegyesítsük az országot. Ehhez szerinte elsősorban a politikát kell megváltoztatni, és az előválasztás ebben gyökeres fordulatot hozott, ugyanis világossá teszi, hogy a demokráciában a nép uralkodik. Azt is megmutatja, hogy olyan emberek képesek is az együttműködésre, „akik között vannak véleménykülönbségek, de elismerik egymásról, hogy igaz hazafiak”.

Karácsony azt mondta, neki ambivalens érzései vannak azzal kapcsolatban, hogy hatalma van dolgok felett, mert olyan országban élünk, ahol a miniszterelnök mániákusan szereti a hatalmat. Szerinte most nem politikusokra, hanem államférfiakra és államnőkre van szükség, akik a kicsinyes játszmáik helyett a nagy egészet nézik. Visszalépési döntéséről azt mondta, nehéz is volt, mert 170 ezren szavaztak rá, akik közül most sokan csalódottak. Nekik azt üzente, hogy azért támogat most egy jobbközép politikust, mert az ő baloldali politikája sem fog tudni érvényesülni, ha Orbán Viktor hatalmon marad. Ő most azt szeretné, hogy „amit Péter mond, hogy csak felfelé, ezt minden honfitársunk megérezhesse”, utalva a társadalom szegényebb rétegeire. Ez akkor történhet meg a főpolgármester szerint, ha Márki-Zay lesz a közös miniszterelnök-jelölt. Ugyanakkor azt is mondta, hogy akik ma ott vannak velük, nem azért kampányolnak, hogy ne Dobrev Klára legyen jelölt, mert ők igent mondanak. Ugyanakkor hisz abban, hogy olyan politikai ajánlat kell, ami nem csak az elmúlt 10 év, hanem elmúlt 30 év hibáit belátja, és ennek a programnak Márki-Zay Péter tud többséget szerezni.

„Arra kérem azokat a szociáldemokrata és zöld szavazókat, akik most nem tudják, mitévők legyenek, hogy fontolják meg: nem ezerszer jobb-e most egy Márki-Zay Péter, mint holnap egy Orbán Viktor” – mondta Karácsony. Márki-Zayt is megkérte, hogy az ilyen szavazók hitét próbálja meg visszaadni.

Frissítés - 16:39

Az utolsó felszólaló természetesen maga Márki-Zay Péter volt a gyűlésen. Azzal kezdte, hogy ennek a hétnek egy győztese van, Karácsony Gergely. Szerinte az elmúlt héten zajlott, visszalépés körüli huzavona során őket valójában a hazaszeretet vezette, a főpolgármester pedig végül ennek a folyamatnak a hőse lett, „egy igazi államférfi”, aki „kilépett a saját árnyékából, fölemelte a nemzetet”. Márki-Zay szerint mindenkinek be kellene lépnie Karácsony 99 Mozgalmába, ahogyan ő is tette,

majd megosztotta, hogy a minap beszélt Puzsér Róberttel, Karácsony egykori riválisával és nagy kritikusával, de ezt a teljesítményt (mármint a visszalépést) még ő is elismeri.

A kutatások mutatták ki Márki-Zay szerint, hogy a legnagyobb esély Orbán leváltására vele van. A magyar jövőt az árkok betemetése kell hogy meghatározza mostantól, közölte, majd szót ejtett arról, hogy a pártok vezetése többnyire még „kivár”, azaz nem állt be mögé, de azért vannak támogatói: a Momentum felül a Székelyek Világszövetsége, „a Fidesz fogságából kiszabadult Kisgazdák”, az Új Világ Néppárt, és több vidéki jobbikos alapszervezet. Arra kérte a települési polgármestereket, álljanak be mögé minél többen, minél nyaltabban.

Szerinte a pártok attól félnek, hogy az ő támogatása szétfeszíteni az együttműködés kereteit, de ha az egykori liberális politikus Juhász Péter lement hozzá, interjút tesz közzé vele, és Osváth Zsolt, Gulyás Márton és más „influenszerek” is meghallgatják, akkor kimondható, hogy „az internet népét már megnyerték”. Sokan talán azért találják túl radikálisnak a stílusát szerinte, mert ő nem fél. Egy kereszténynek nem szabad félnie, mondta, ezt vallja édesapaként, és ha bárki kritizálja azért, mert harcias, radikális, azoknak azt üzeni, hogy „az önök érdekében vagyok radikális”.

Az elmúlt 11 évben elege lett abból, hogy az ellenzék „nem tudja leváltani az elmúlt ezer év legkorruptabb kormányát”, ezért lett ilyen radikális, közölte. Márki-Zay szükségesnek tartja a családi pótlék emelését, de ettől még meg akarja tartani a családi adókedvezményeket is, támogatná a fecske-lakások rendszerét, állami bérlakásrendszert és a közszféra fizetésemeléseit. Szót ejtett a megújuló energiatermelés fontosságáról, a fenntarthatóságról, az oktatás digitálissá tételéről, mobilitási funkciójának visszaállításáról, és azt mondta, nem hiszi, hogy van olyan polgármester, aki többet tett volna nála a cigányok felzárkóztatásáért. A liberálisoknak pedig azt üzente, rengetegszer kiállt az azonos neműek jogaiért, míg a baloldaliak megnyugtatására azt mondta, „Jézus is baloldali ember volt”. A gyűlöletet, a megosztottságot szerinte csak a szeretet fogja legyőzni, ezért az ellenzék fogjon össze szeretetben az ellenzék.

Az elmúlt száz évben szerinte Magyarország fejlődését a megosztottság hátráltatta, és ebből a gödörből kell kimászni. A nemzetet egyesíteni egy olyan jelölt képes, aki a leginkább elfogadható minden oldal számára – mondta hozzátéve, hogy a 2022-t elsősorban a következő 7 nap fogja eldönteni. Szerinte ha nem rá voksolnak az előválasztási szavazók, akkor „csak a Fidesznek lehet jövőre kétharmada”. Ezért kér mindenkit, menjen el szavazni, és minél több embert győzzön meg erről.

Sőt, a DK-soknak is azt üzente, hogy Dobrev Klára helyett rá szavazzanak, mert ha ő lesz a jelölt, akkor szerinte a DK nem fogja tudni végrehajtani a programját, hiszen Orbán nyer. Majd utalt arra a reggeli mondására, hogy a Fidesz is mozgósíthat Dobrev jelöltté válása érdekében. Majd alulról szerveződő kampányról beszélt: a támogatóit, az ellenzéki szavazókat kérte, hogy állítsák át a profilképüket, telefonáljanak, beszéljenek rá másokat a szavazásra, nyomtassanak ki híreket, mert nekik nem lesz pénzük drága reklámkampányra. Márki-Zay végezetül felhívta maga mellé Karácsony Gergelyt a színpadra, és azt mondta, mindenkinek meg kell hoznia azt a döntést ezen a héten, amit a főpolgármester már meghozott.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató