2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az EU-tagság mellett tüntettek a lengyel fővárosban Tusk vezetésével

Több ezren tüntettek Varsóban Lengyelország európai uniós tagsága mellett vasárnap. Más nagyvárosokban, így Krakkóban és Poznańban is tartottak demonstrációkat.



A napokban a lengyel alkotmánybíróság kimondta, hogy a lengyel alkotmány bizonyos EU-s törvények felett áll. Ennek nyomán tovább nőhet a politikai feszültség Varsó és az uniós csúcsintézmények között.

„Meg kell mentenünk Lengyelországot, senki nem fogja ezt megtenni nekünk!

- mondta a magyargyűlölő Donald Tusk, ez ellenzéki Polgári Platform elnöke, az Európai Tanács volt elnöke.

Az ellenzék attól tart, hogy a jobboldali kormánnyal szemben lojális alkotmánybíróság döntése esetleg „Polexithez”, vagyis Lengyelország unióból való kilépéséhez vezethet. Mateusz Morawiecki kormánya tagadja, hogy ki akarnák vezetni az országot az EU-ból.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke pénteken azt mondta, az összes hatáskörét be fogja vetni azért, hogy kikényszerítse az uniós jog elsőbbségét a lengyel alkotmánybíróság döntésével szemben.

Az Európai Bizottság áprilisban kötelezettségszegési eljárást indított a varsói kormány ellen az igazságügyi reform miatt, és keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz. 

A Magyar Közlönyben megjelent egy kormányzati határozat, amelyben a magyar kormány üdvözli a lengyel alkotmánybíróság döntését.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató