2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kétmilliárdos hűtlen kezeléssel is megvádolták Bige Lászlót

Kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, valamint vesztegetés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Bige László és öt munkatársa ellen. A vád szerint kétmilliárd forinttal károsították meg a vállalkozó cégét, miközben a vezető több mint 700 millió forint vesztegetési pénzt is kapott. A műtrágyakirály tagadta a bűnösségét.

A vádirat szerint a vállalkozó cégcsoportjának egyik vállalata a növénytermesztésben nagy mennyiségben használt terméket gyárt, egy másik pedig ezek értékesítésével foglalkozik. Négy társa a beosztottja volt a gyártóüzemben, míg az ötödik vezette a kereskedéssel foglalkozó gazdasági társaságot.



A termelés során rendszeresen keletkezett olyan áru, amelynek minősége nem felelt meg az adott termékre vonatkozó saját gyártói előírásoknak, de a növénytermesztésben még rendeltetésszerűen felhasználható volt. A vád szerint Bige utasítására az ilyen termékeket a többi vádlott bevonásával leértékelték a gyárban, azonban az értékcsökkentnek nyilvánított termékek értékét a ténylegesnél jóval alacsonyabb összegben határozták meg, az önköltségi ár alatt. Az irreálisan leértékelt terméket a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd ezt követően azt többségében úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó, tehát jóval magasabb áron a beszerzési árhoz képest.

A vádirat szerint Bige 2011 és 2016 között megállapodott a leértékelt terméket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy az visszaoszt neki a cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából tonnánként legalább 15 ezer forintot készpénzben.

Ezt az összeget úgy tudta előteremteni, hogy a végfelhasználóktól a kiszámlázott összegen felül is pénzt vett át. Összesen 764 millió forintot adott át a kereskedő így Bigének, illetve egy alkalommal a vádlott azt kérte, hogy vásároljon számára a saját nevében egy 25 millió forint értékű karórát, amit a nyomozás során le is foglalt a rendőrség.

A vád szerint a milliárdos vállalkozó a cégcsoportjához tartozó két cégnek is adott el nagy mennyiségben a leértékelt termékből, amit azok értékesítettek a végfelhasználó mezőgazdasági termelőknek úgy, mint megfelelő minőségű terméket, tehát magas áron, nagy haszonnal.

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadása, továbbá hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja Bigét, a társait pedig hűtlen kezeléssel, illetve hamis magánokirat felhasználásával.

Bige Lászlóra börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és pénzbüntetés kér az ügyészség, azzal, hogy vesztegetési pénzre és a karórára vagyonelkobzást is rendeljenek el vele szemben.

Szintén vagyonelkobzást indítványozott az ügyészség a Bige cégcsoportjához tartozó két gazdasági társasággal szemben is, melyek gazdagodtak a bűncselekmény révén a leértékelt termék magas áron való eladásával. A vagyonelkobzás biztosítására a nyomozási bíró zár alá vett az eljárás során több, nagy értékű ingatlant, melyek a megfelelő fedezetet jelentenek erre a célra.

Bige ellen már folyik egy büntetőeljárás hasonló bűncselekmény miatt, amiben szintén letöltendő büntetést kértek a vállalkozóra, ezért az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság egyesítse az ügyeket és egy eljárásban bírálja el - írja a 24.hu.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató