2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A Times szerint a magyar focinak „óriási huligánproblémája” van

A brit lap szerint a „szélsőjobboldali kormánypárt bevándorlásellenes elképzelései begyűrűztek a lelátókra”.

Miért van óriási huligánprobléma a magyar meccsen? címmel jelent meg kedden írás a Timesban.

A szerző, Rob O’Connor szerint a franciák elleni Eb-csoportmeccsen „rasszista és homofób viselkedést tapasztaltak egyes szurkolóktól”, ezek pedig a következő találkozókon is megismétlődtek, ami miatt az európai szövetség (UEFA) zárt kaput rendelt el két találkozóra.

Kiemeli azt is, hogy az angolok elleni budapesti mérkőzésen „még több rasszista megnyilvánulással” szembesültek a játékosok, és hogy fokozott rendőri jelenlét lesz a Wembley-nél kedd este, hogy elejét vegyék az esetleges atrocitásoknak, még ha csak csekély vendégtáborral, mintegy száz fővel számolnak is.

Orbán-kormány

„Az országban egyre növekszik a rasszizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet mértéke, amelyet Orbán kormánya támogat. Az emberek úgy érzik, szabadon kifejezhetik ezeket az érzéseket, ha fekete bőrű futballistát látnak. Lehetőségnek látják arra, hogy kifejezzék a ronda, idejétmúlt fasiszta nézeteket. Itt kevés afrikai bevándorló van, ami bátorítja őket arra, hogy hangot adjanak a gyűlöletüknek. Ez a kormány nem tiltja meg ezeket a megnyilvánulásokat, sőt támogatja őket” – idézi a Times Balázs Pétert, a Bajnai-kormány korábbi külügyminiszterét.

Rob O'Connor a Carpathian Brigade nevű ultracsoportot nevezik meg fő szabálysértőknek. A cikk megszólaltatja az újpestiek hosszú ideje szurkoló ultráját, Szabó Balázst is, aki elmondta, hogy a magyar válogatott külföldi utazásai kapcsán mindig elutasítják ezeket a megnyilvánulásokat.

„Ezek az emberek [akik rasszista inzultálásokban részesítették az angol játékosokat] a mi hatáskörünkön kívül vannak. A Carpathian Brigade mintegy 150 fős csoport, amely nem felügyelheti az egész stadiont. Mit tehetnénk vagy mondhatnánk?” – mondta Szabó.

„Csekély etnikai sokszínűség”

A cikk írója azt is ecseteli, hogy Magyarország ellenséges környezetté vált a kisebbségek számára, legyenek ott élő vagy odalátogató ember vagy embercsoport.

Magyarországon csekély az etnikai sokszínűség, de azt is meg kell nézni, hogyan működik az ország. Egy jobboldali populista van az élén, aki politikai előnyökért Trump-szerű módon gyűjt jópontokat a kisebbségekkel szemben

– idézi a cikk  Pavel Klimenkót, a labdarúgásban tapasztalható diszkriminációk leküzdésére életre hívott FARE kelet-európai fejlesztési tisztviselőjét.

Forrás: Mandiner

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató