2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Nitrogénművek: A vádemeléssel Bige Lászlót akarják megfélemlíteni, és a hírnevét csorbítani

Pár napja hűtlen kezeléssel vádolta meg Bige Lászlót és öt munkatársát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A vád szerint 2 milliárd forinttal károsították meg a vállalkozó saját cégét, miközben több mint 700 millió forint vesztegetési pénzt is kapott a vezető.

A vádirat lényege szerint Bige műtrágyagyártó cégének (Nitrogénművek) termelése során rendszeresen keletkezett olyan áru, amelynek minősége nem felelt meg az adott termékre vonatkozó saját gyártói előírásoknak, de a növénytermesztésben még rendeltetésszerűen felhasználható volt. Az ügyészség szerint ilyenkor Bige László utasítására az ilyen termékeket a többi vádlott bevonásával leértékelték a gyárban, az értékcsökkentnek nyilvánított termékek értékét azonban a ténylegesnél jóval alacsonyabb összegben, az önköltségi ár alatt határozták meg. Az ügyészség börtönt, pénzbüntetést, közügyektől eltiltást kér a milliárdosra.

Bige cége, a Nitrogénművek most közleményben reagált a vádakra. Mint írják, azok „teljes mértékben alaptalanok, és minden jogi alapot nélkülöznek”, és mindezek „mozgatórugója társaságunk elnökének és többségi tulajdonosának, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása”. Azt is írják, az ügy ugyanakkor nem befolyásolja a céget hátrányosan.

Bige László, az egyik leggazdagabb magyar kálváriája a hatóságokkal évek óta tart. A kacifántos ügyekben számos fejlemény történt már, a leglátványosabb fordulat az volt, amikor tavaly ősszel őrizetbe vették a milliárdost a miatt az ügy miatt, amiben most a vádemelés is történt (a nyomozók szerint leértékelt műtrágyákkal ügyeskedett). Korábban megtörtént az is, hogy a rendőrség mintegy 300 rendőrrel vizsgálódott a Bige Holding szolnoki üzemében.

Bige László mindig azzal magyarázta a vizsgálatokat, hogy ő nem része a NER-nek, illetve sokszor emlegette régi konfliktusát Csányi Sándor OTP-vezérrel. Őrizetbe vételekor azt kommunikálta a Nitrogénművek, hogy az eljárás a megfélemlítést szolgálja. Bige tavaly ősz óta házi őrizetben van, nyomkövetőt kell viselnie, így üzenget a kormánynak. Idén azzal kapott szélesebb publicitást, hogy megrendelt egy szokatlanul nagy mintás kutatást a jelenlegi magyar társadalmi-gazdasági helyzetről, és azt átnyújtotta az ellenzéknek. A hétvégén pedig azt nyilatkozta, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek kiváló emberek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató