2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Perre megy az Európai Parlament, mert még mindig nem indult jogállamisági eljárás a magyar és a lengyel kormány ellen

Döntött az Európai Parlament elnöke: beperelik az Európai Bizottságot a jogállamisági mechanizmus alkalmazása érdekében.

Erről szerda délután küldött levelet David Sassoli EP-elnök a Parlament jogi stábjának, akiktől azt kérte: kezdjék el előkészíteni az Európai Bíróságon indítandó pert a Bizottság ellen.

„Azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek megsértik a jogállamiságot, nem járhatnának uniós források. Tavaly a Parlament keményen küzdött egy olyan mechanizmusért, ami biztosítja is ezt. Az Európai Bizottság azonban még mindig nem hajlandó ezt alkalmazni” – írta levelében Sassoli.

„Az Európai Unió egy olyan közösség, ami a demokrácia és a jogállamiság elveire épül. Ha ezek egy tagállamban veszélybe kerülnek, akkor az EU-nak fel kell lépnie a védelmük érdekében. Ezért kértem fel a jogi szolgálatunk munkatársait, hogy készítsenek elő egy pert a Bizottság ellen, amivel biztosítani tudjuk az unió szabályainak megfelelő érvényesítését.”

Az Európai Parlament képviselői már január óta azt várják a Bizottságtól, hogy alkalmazzák a jogállamisági mechanizmust, aminek a lényege, hogy az uniós költségvetés és a helyreállítási alapok védelme érdekében az EU felfüggesztheti a tagállami kifizetéseket. A balliberális képviselők szerint az EB-nek régóta meglenne a jogalapja ahhoz, hogy beindítsa a mechanizmust Magyarország és Lengyelország ellen.

Erről decemberben és márciusban is elfogadtak egy politikai nyilatkozatot, júniusban pedig arról döntöttek az EP-képviselők, hogy akár perre is mennének a biztosok ellen a mechanizmus érdekében. 


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató