2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A zűrös ügyleteiről híres Bige László, vörösbáró finanszírozza a moslékot

Bige László baloldali milliárdos a Gyurcsány-showt egyik fő finanszírozója, a Horn-kormány alatt meggazdagodó Bige ellen számos nyomozás folyik, feltehetően abban bízik, hogy ha nyer a bohóc alakulat megszüntetik a nyomozásokat. A vörösbáró a Klubrádióban nemrég bevallotta, számára Gyurcsány összes bábja szimpatikus és kész bármit megadni annak érdekében, hogy kormányra jussanak a barátai–hívta fel rá a figyelmet az Origo.

A portál felidézte, hogy a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH) rekordnagyságú, 14,1 milliárd forintos bírságot kapott Bige. A vörösbáróhoz köthető cégek ugyanis árkartellbe kezdtek. A GVH megállapította, hogy Bige céghálózata, a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportjának több tagja éveken keresztül korlátozta a piaci versenyt és az importot. Bigéről idén tavasszal kiderült, hogy a baloldal egyik finanszírozója.

HORN GYULA IS SEGÍTETTE A GYARAPODÁSÁT

Bige László a baloldali kormányoknak köszönhetően gazdagodott meg, kizárólag akkor tudta jelentősen bővíteni a vagyonát, amikor baloldali kormányok voltak hatalmon. Ahhoz a vörös milliárdos nemzedékhez tartozik, melynek tagjai a Horn-kormány alatt kerültek be a legvagyonosabbak körébe. Az 1990-es években eleinte főként kereskedelmi tevékenységet folytatott. Ekkor jelentős portfólió bővítésbe kezdett Horn Gyula miniszterelnök segítségével. A Tiszamenti Vegyiművek (TVM) privatizációjánál több próbálkozás után, nagy nehézségek árán megszerezte a céget, miután a hírek szerint Horn Gyulánál sikerült lobbiznia ennek érdekében.

MEDGYESSYVEL IS BARÁTKOZOTT

A kilencvenes évek végére egy sor, komoly politikai kapcsolatot is szerzett, évekig egy társaságba járt Medgyessy Péterrel is. 2002-ben sikerült megvásárolnia a Péti Nitrogénműveket (PNM). A műtrágyagyártással foglalkozó cég megszerzése volt Bige egyik legfontosabb ügylete. Elérte a baloldali kormányoknál, hogy vámok védjék az importőröktől, kormányzati kapcsolatainak köszönhetően pedig a műtrágyagyártáshoz szükséges földgázhoz óriási kedvezményekkel jutott hozzá. A kormány intézkedéseinek köszönhetően monopóliumra tett szert.

HORN GÁBORRAL TITOKBAN TÁRGYALT

Tavasszal egy baleset következtében véletlenül lelepleződött, amikor Horn Gáborral, a baloldal háttéremberével folytatott titkos megbeszélést. Horn Gábor a rendszerváltástól a párt megszűnéséig az SZDSZ tagja, 1994-től 2010-ig a párt országgyűlési képviselője, 2002–2009 között kampányfőnöke volt. 2002 és 2008 között a Medgyessy, majd a Gyurcsány-kormányokban koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárként dolgozott. A Republikon alapítója és kuratóriumi elnökének szoros kapcsolatai vannak Soros Györggyel, öt éven keresztül vezette és koordinálta a Soros Alapítvány oktatási programját. Kiterjedt nemzetközi kapcsolathálózattal rendelkezik az egykori SZDSZ-es politikus. A Horn-Bige találkozó is bizonyítja, hogy Bigének komoly szerepet szántak a baloldali választási kampány finanszírozásában. A találkozó lelepleződése után nevetséges magyarázkodásba kezdett a a baloldali propagandasajtó, azt írták, Bige László a Horn-féle Republikon Intézettől mindössze egy drága, nagymintás közvélemény-kutatást rendelt, amit megosztott a baloldali pártokkal. Egy 5 ezer fős közvélemény-kutatás ára azonban aprópénz a baloldali pártoknak, gondoljunk csak arra, hogy a baloldali előválasztási cirkuszban csak Karácsony Gergely egymaga elvert félmilliárd forintot. Mivel szeretné megúszni az ellene folyó vizsgálatokat, így rengeteg pénzzel szállhatott bele a baloldali milliárdos Gyurcsány-Márki Zay féle baloldal választási kampányába.

BÁRMIT MEGADNA, HOGY MEGSZÜNTESSÉK ELLENE A NYOMOZÁSOKAT

Bige László október 8-án a radikális baloldali Klubrádiónak azt nyilatkozta, az előválasztási színjáték mindegyik résztvevőjét kiváló jelöltnek tartja, elmondta támogatni is kész őket, bármilyen segítséged megad az Orbán Viktor elleni küzdelemhez. Bige minden támogatást meg is ad a baloldalnak. A péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a Klubrádió kérdésére azt mondta, hogy mindenképp támogatni fogja a Gyurcsány-Show főszereplőjét.

Nem vagyok teljesen ismeretlen, de nem vagyok baráti kapcsolatban ezekkel az emberekkel. De ellenben kiváló embereknek tartom őket, úgyhogy bármelyikük is nyer, szívesen leülök és iszok vele egy kávét

–mondta, majd többször megismételte, bármilyen segítséget kér a baloldal, ő megadja.

Forrás: PS, Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató