2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Buzinkay György: Károlyi Mihálynak igaza volt

Ma van az őszirózsás forradalom kitörésének napja. A történelmi eseményt a jobboldal gyalázza, a baloldal zavartan hallgat róla - írja a momentumos szarházi a HVG fizetős cikkében.

Csodálkoztunk is volna, ha nem pont a vörös gróf lenne a szerelme a történelemből.

Ugyanakkor fájóan feledésbe merült a „középső gyerek”: az 1918-as őszirózsás forradalom. Az érthető, hogy a Horthyt majmoló, kulturális fehérterrort folytató mai magyar jobboldal ki akarja törölni az első magyar köztársaság megalakulását történelmünkből - írja Buzinkay.

Hozzáteszi:

Az már kevésbé érthető, hogy a mai baloldali ellenzék – amely egy új köztársaság létrehozását ígéri – miért nem próbálja megragadni azt a kevés történelmi fogódzót, amire büszkék lehetnénk.

Buzinkay történelemhamisítása így folytatódik:

Magyarország függetlenségét ugyan azonnal elnyertük, de ennek ára hazánk területének és lakosságának megcsonkítása volt. (Azt csak zárójelben teszem hozzá, hogy a hazaárulónak kikiáltott Károlyi Mihály és kormánya sosem fogadta el a határok módosítását, míg Horthy Miklós mindenben alávetette magát a trianoni akaratnak azért cserébe, hogy az antant támogatásával hatalomra kerülhessen.) Az őszirózsás forradalom valódi eredménye pont ezért nem a függetlenség elnyerése, hanem az első magyar köztársaság megszületése volt. Ez az, ami sosem érett be.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató