2022. augusztus 15. - Mária
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon32°19°

Bolgár hazafiak verték szét a szófiai LMBTQ-központot

A Bolgár Nemzeti Unió vezetője, Bojan Raszate egy tíz fős csoport élén tegnap szétverte a Bilitis alapítvány szófiai irodáját. A 2004-ben létrejött alapítvány a legrégebbi LMBTQ szervezet az országban, egyben a Szófia Pride egyik társszervezője, valamint a Rainbow Hub nevű közösségi központ egyik üzemeltetője.

A Dnevnik hírportál szerint a férfiakból és nőkből álló csoport percekig tört-zúzott az irodában, és az alapítvány munkatársát, Gloria Filipovát is bántalmazták. A helyszínen egy épp egy olyan rendezvényt tartottak volna, amely a transz jogokkal foglalkozott.

Raszate a közelgő választásokon elnökjelöltként indul. A radikális politikust már a 2008-as, első szófiai pride-on is letartóztatták.

Az alapítvány a Twitteren emlékeztet arra, hogy a támadásra 10 nappal azután került sor, hogy 8000 aláírással petíciót adtak át az igazságügyi minisztériumnak, amelyben azt kérik, a büntető törvénykönyv szankcionálja az LMBTQ emberek elleni gyűlölet-bűncselekményeket.

Hogy erre nem sok az esély, azt az is jelzi, hogy a bolgár alkotmánybíróság épp a héten döntött úgy, hogy az alkotmányban szereplő „nem” szó kizárólag a biológiai nemet jelenti, és visszautasították, hogy azt társadalmi nemként, azaz genderként értelmezzék.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató