2021. november 28. - Stefánia
EUR : 367.69
USD : 326.4
Időjárás ikon

Megtámadta az Alkotmánybíróságon a kormány a Kúria döntését

Az öt népszavazási kérdés közül az egyiket nem engedte át a legfelsőbb bírói fórum.

A magyar kormány az Alkotmánybíróságon támadta meg a Kúria egyik ítéletét szerdán. A bíróság ugyanis nemrég elmeszelte a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazás egyik kérdését, amely így hangzott: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”

A másik négy kérdést átengedték. A határozatban az áll, „a végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs”, a kormány mégis az Alkotmánybíróságra vitte az ügyet.

A két fél érvei

A Kúria az októberi határozatban azzal indokolta a népszavazási kérdés megsemmisítését, hogy „egy jövőbeni népszavazáson mind az »igen«, mind a »nem« szavazatok többsége is olyan alapjogi kollíziót eredményezne, amelyet csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani, ezért a népszavazási kérdés az Alaptörvény 8. cikk (3) bekezdés a) pontja szerint kizárt tárgykört érint”. A TASZ, mely több kérelmezőt is képviselt a Kúrián, azt írta közleményében, ha az igenek kerülnének többségbe ennél a kérdésnél, akkor a népszavazás eredménye sértené az Alaptörvényben deklarált „születési nem szerinti önazonosságot”.

A kormány most úgy érvel, „a Kúria végzése az Alaptörvény XXVIII. cikk (1) bekezdésében foglalt tisztességes eljáráshoz való jogot sérti, mert a Kúria a népszavazásra javasolt kérdés szövegétől eltérve, annak tartalmát önkényesen kibővítve contra legem jogértelmezést folytatott”.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató