2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Hitelesítette a Kúria a kormány egyik népszavazási kérdését

Lehet országos népszavazás tárgya a következő kérdés: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”.

Orbán Viktor miniszterelnök július végén jelentette be, hogy gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány. A kezdeményezés öt kérdést vonultatott fel:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?


Nemzeti Választási Bizottság (NVB) július 30-án mind az öt kérdést hitelesítette, ám ezeket több balliberális szervezet és magányszemély megtámadta a Kúrián.

A Kúria korábbi döntése szerint az utolsó kérdés nem szerepelhet népszavazáson - a döntés miatt panaszt nyújtott be a kormány az Alkotmánybíróságnak.

Hétfőn egy újabb kérdéssel kapcsolatban döntött a Kúria - szúrta ki a Népszava. A Varga Zs. András Kúria-elnök által vezetett háromtagú tanács döntése szerint lehet országos népszavazás tárgya a következő kérdés: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”.

A lap idézte a Kúria döntésének elvi tartalmát: „A népszavazásra javasolt kérdés vizsgálata során figyelemmel kell lenni arra, hogy az egyértelműség követelményének következetes érvényesítése nem vezethet oda, hogy valamely tárgykört a teljesíthetetlen követelmények megfogalmazása által az NVB vagy a Kúria ténylegesen kizárjon a népszavazásra feltehető kérdések köréből.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató