2022. január 26. - Paula, Vanda
EUR : 360.52
USD : 319.41
Időjárás ikon-1°

Csehország kész segítséget nyújtani Lengyelországnak

Csehország kiáll Lengyelország mellett, és kész segítséget nyújtani neki a Fehéroroszággal közös határán kialakult migránsválság rendezésében - közölte Jakub Kulhanek cseh külügyminiszter lengyel hivatali partnerével, Zbigniew Rauval folytatott beszélgetését követően Twitter-oldalán.

"Megvitattuk a lengyel-fehérorosz határon kialakult súlyos helyzetet. Szolidaritásunkról biztosítottam Lengyelországot, és ismételten jeleztem, hogy készek vagyunk bilaterális segítséget nyújtani, ha a szükség úgy hozná"

- írta Kulhanek mikroblogján.

A cseh diplomácia vezetője hozzátette, hogy a helyzetet behatóbban megvitatják hétfőn az uniós külügyminiszterekkel, a többi között a visegrádi négyek többi országa, így Magyarország és Szlovákia külügyi tárcavezetőivel is.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából. A fehérorosz oldalon migránsok ezrei vertek tábort az erdőségekben, miközben a hőmérséklet a fagypont körüli értékre csökkent. Az utóbbi napokban ismételten megpróbáltak áttörni a határkerítésen, hogy illegálisan uniós területre juthassanak. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsok határra szállításával a rezsimje ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató