2021. november 29. - Taksony
EUR : 367.69
USD : 326.4
Időjárás ikon

Kenőpénz átvétele közben érték tetten a román korrupcióellenes ügyészség munkatársát

Az eset az EU csalásellenes hatósága által finanszírozott olyan közbeszerzés ügyében történt, amelyben éppen az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály érintett – írja a Főtér.


 
A romániai Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) a saját munkatársát buktatta le. Az egyik műszaki szakértő kenőpénzt kért egy közbeszerzés ügyében, amelynek célja a DNA műszaki eszközparkjának fejlesztése volt. Ennek érdekében egy korszerű drón megvásárlására írtak ki pályázatot 55 ezer euró értékben.

A Nicolae Răzvan Despa nevű DNA-szakértő megkörnyékezett egy üzletembert, akinek ígéretet tett arra, hogy megfelelő összegű kenőpénz fejében elintézi, hogy az ő cége nyerje meg a pályázatot: 15 ezer eurót kért a fáradozásaiért, de végül kiegyeztek 12 ezerben. Ennek az első, 6000 eurós részletének átadását keddre tűzték ki – a tranzakció közben azonban a DNA lecsapott saját alkalmazottjára. Az üzletember ugyanis miután megzsarolták, értesítette a szakértő DNA-s kollégáit. Ennek nyomán ő tanúként szerepel az ügyben.

A tetten érés nyomán a lebukott DNA-alkalmazottat őrizetbe vették, a korrupcióellenes ügyészség pedig azt javasolta az illetékes bíróságnak, hogy helyezzék 30 napos előzetes letartóztatásba.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató