2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Beata Szydlo kiakadt, mert von der Leyen 700 000 euróval támogatja a lengyel határt ostromló migránsokat

Tiltakoznak a lengyelek, mert szerintük az Európai Bizottság a belarusz rezsimet támogatja.

Beata Szydło volt lengyel miniszterelnök, jelenlegi EP-képviselő, a kormányzó Jog és Igazságosság politikusa Twitteren kelt ki Angela Merkel és az Európai Bizottság ellen. Az ügy előzménye, hogy az bizottság szerdán bejelentette: 700 ezer eurót biztosítanak a határon rekedt migránsok számára. Ebből 200 ezer eurót különítettek el a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) számára. A bizottság további 500 000 euró finanszírozást is mozgósított, és egyeztetést folytat az unió humanitárius partnerszervezeteivel a pénzeszközök felhasználása érdekében.

„A segélyeket pártatlanul juttatják el az érintett lakossághoz, tekintet nélkül fajra, etnikai csoportra, vallásra, nemre, korra, nemzetiségre vagy politikai hovatartozásra” – állítja az Európai Bizottság közleménye.

Beata Szydło szerint azonban mindez Aljakszandr Lukasenka javára válik.

Ez egy rossz és teljesen meggondolatlan gesztus, különösen azért, mert az EB nem nyújtott valódi segítséget több száz politikai fogolynak Fehéroroszországban”

– kapcsolta össze a két ügyet a lengyel politikus. Szydło a belorusz vezetés (és Oroszország), illetve Angela Merkel kapcsolatfelvételét is élesen bírálta, mert szerinte ezzel az uniós szabályokat megsértve tárgyalt a német kancellár Moszkvával és Minszkkel.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató