2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Gulyás Gergely: Zárt térben kötelezővé teszi a kormány a maszkhasználatot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tart sajtótájékoztatót csütörtökön, 15 órai kezdettel, amelyet portálunk is élőben közvetít. Percről-percre tudósításunk az élő videó alatt olvasható.


Cikkünk folyamatosan frissül!

Gulyás: Jó eséllyel december elejére engedélyezik a 12 év alattiak beoltását

Tömegrendezvényeken eleve csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt, ezért nem tiltják be ezeket annak ellenére, hogy a MOK ezt kérte.

Az iskolákban pedig Gulyás szerint az a legfontosabb, hogy működjenek, mert ha azok megállnak, akkor minden megáll. December elejére jó esély van rá, hogy lesz EMA engedély arra, hogy a 12 év alattiakat is be lehessen oltani.

Gulyás: Ha kell, megnyitjuk a kiskunhalasi járványkórházat, de nem a kormány dönt erről

Amikor szükséges lesz, megnyitják a kiskunhalasi járványkórházat, de erről nem a kormány dönt, hanem az Országos Kórházi Főigazgatóság, mondta Gulyás. Arra a kérdésre, hogy az orvosok hiánya miatt nem nyitják-e meg az intézményt, a miniszter azt mondta, eddig sem maradt senki ellátatlanul.

Gulyás szerint „nem kerek” a Városháza-ügy

Az Origo az úgynevezett Városháza ügyről kérdezte a minisztert. Gulyás viccelődött az államtitkárával, hogy ha el akarják adni a munkahelyük épületét, akkor „szóljon előtte”. Gulyás szerint az, hogy Karácsony csak egy „ejnyebejnyével” szankcionálta a beosztottját, azt jelenti, hogy „nem kerek a történet”.

Egyelőre nem terveznek kijárási korlátozást az oltatlanoknak

– mint ahogy Ausztriában bevezették. Azt sem tervezik, hogy az éttermekbe, szállodákba csak védettségi igazolvánnyal lehessen menni. Persze ha tovább romlanak majd a járványügyi számok, akkor akár így is dönthetnek. De egyelőre nincs napirenden ilyesmi.

Gulyás szerint a pedagógusok átoltottságának helyzete nem rossz

A kormány nem hozott új döntéseket arra vonatkozóan, hogy mi lesz azokkal a pedagógusokkal, akik nem kérik a harmadik oltást, nem módosítanak a tanárok oltására vonatkozó, már meglévő rendeleteken, mondta Gulyás, aki szerint egyébként a helyzet nem rossz, mert a tanárok kb. 85 százaléka be van oltva.

A most hozott szigorítások addig lesznek érvényben, amíg a járványhelyzet miatt indokoltnak tartják

Addig lesznek érvényben a kormány járványügyi szigorításai, amíg azt a járványhelyzet miatt indokoltnak tartják, mondta Gulyás.

A második oltás utáni hetedik hónap végéig kell felvenni az egészségügyi dolgozóknak a harmadik oltást, mondta a miniszter. Azt még nem tudta megmondani, milyen szankciói lesznek annak, ha valaki nem kéri a harmadik oltást, ezt majd a kormányrendelet fogja pontosítani.

További kérdések jönnek

A Magyar Nemzet arra kérdez, hogy lehetséges-e, hogy Márki-Zay külföldi érdekeket szolgál. Gulyás szerint Márki-Zay összhangban nyilatkozik a 2002-2010 közti kormányzati intézkedésekkel, amikor nem volt rezsicsökkentés, emelték az energiaárakat. Szerinte Márki-Zay Gyurcsány embere, kijelentette, hogy a politikus bírálta a rezsicsökkentést, felelőtlen döntésnek nevezte. Ez szerinte nyílt beismerése annak, hogy a baloldal a régi energiapolitikát hozná vissza.

Hozzátette: ha visszajön ez a kormányzás, minden háztartás 400 ezer forinttal többet fog fizetni évente rezsire.

Újságírói kérdések jönnek

Az MTVA kezdi, ők az Anonymus videókról és Bajnai Gordonról kérdeznek. Gulyás szerint a kormány nem foglalkozik ilyen ügyekkel, de szomorúan látja, hogy a főpolgármester nem tud arról, hogy a munkahelyét el akarják adni. Szerintük a Városházát meg kell őrizni, főleg, hogy Karácsony azt ígérte, hogy felújítja és parkot alakít ki, ennek ellenére rossz állapotban van az épület és parkoló van előtte, valamint a vagyonkezelő vezetője átjátszani igyekszik az épületet. Ez szerinte jól mutatja a városházi viszonyokat.

A kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Ezentúl ők is a csökkentett árakat fizethetik. Azok tartoznak ebbe a körbe, ahol a foglalkoztatottak száma legfeljebb 10 fő, és ahol az éves árbevétel vagy a mérlegfőösszeg nem haladja meg a 10 millió forintot.

A NAV ellenőrzi, hogy az üzemanyagok rendben vannak-e az árstop után

A NAV fogja ellenőrizni, hogy a benzinkutak rontottak-e az üzemanyagaikon, adtak-e hozzá minden adalékanyagot azután, hogy a kormány befagyasztotta az üzemanyagárakat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató