2021. november 29. - Taksony
EUR : 367.69
USD : 326.4
Időjárás ikon

Gulyás Gergely: Zárt térben kötelezővé teszi a kormány a maszkhasználatot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tart sajtótájékoztatót csütörtökön, 15 órai kezdettel, amelyet portálunk is élőben közvetít. Percről-percre tudósításunk az élő videó alatt olvasható.


Cikkünk folyamatosan frissül!

Gulyás szerint a lakóhelyes törvénymódosítás nem érinti a választásokat

Bár Gulyás azt mondta, nem lesz törvényes az, ha 100-200 ember bejelenti magát egy romos lakásba a választások előtt, a járási hivatalnak viszont nincs lehetősége érvénytelennek tekinteni egy lakcímet ebben ebben az esetben sem. Mi ennek az oka? – kérdezte a Telex. Az a kétmillió ok, tehát az a kétmillió ember, aki nem a lakcímén lakik, mondta Gulyás.

Az új szabályozás ennek ellenére zöld utat nyit a voksturizmusnak, az új törvénymódosítás ugyanis legalizálja az eddig törvénytelen gyakorlatot, írtuk ebben a cikkben. Minderről Gulyás azt mondta, van egy választás rendje elleni bűncselekmény, ahhoz nem nyúlt hozzá a kormány. Gulyás szerint az is ellenőrizhető lesz, ha a választások előtt néhány héttel tömegesen jelentkeznek be emberek a lakásokba.
 

Gulyás Mészáros és Orbán barátságáról: Nagy különbség van a barát és a legjobb barát fogalma között

Látott-e már nem milliárdos baloldalit? – kérdezte a Telex. Gulyás válasza: „Természetesen. Jobboldalit is.” Gulyás szerint azt a mondását, hogy baloldaliság és a milliárdosság kéz a kézben jár, ő a magyar politikára értette, négy baloldali miniszterelnökből háromra ez vonatkozott. Orbán Viktort, Tiborcz István és Mészáros Lőrincet nem helyezné ebbe a körbe, „sehova sem” helyezné. Ő maga nem tudja, Mészáros a legjobb barátja-e Orbánnak, Gulyás szerint nagy különbség van a barát és a legjobb barát fogalmak között.

Gulyás szerint minden vád mondvacsinált a lakóhelyes törvénymódosításról

A törvény világosan megfogalmazza, milyen törvények vonatkoznak a lakcímekre, mondta Gulyás arra, hogy egy Semjén Zsolt kormányfőhelyettes által benyújtott, a kormánytöbbség által elfogadott törvénymódosítás megváltoztatta a lakóhely fogalmát, ami jogvédő szervezetek értelmezése szerint a gyakorlatban valójában a „fiktív lakcímek” legalizálását jelenti, zöld utat adva a szervezett voksturizmusnak. És bár az elemzők a választásokra figyelnek, a törvénymódosításnak azon túl is messzemenő következményeik lehetnek, legyen szó sürgősségi ellátásról, körzeti iskolába való beiratkozásról vagy akár a népszámlálásról.

Gulyás szerint minden vád „mondvacsinált” ezzel kapcsolatban.

Gulyás: A fideszesek sok programra mennek el, nagyobb fertőzöttségi veszélyben vannak

Mit csinálnak rosszul a fideszes képviselők, ha a parlamenti frakció 133 tagjából 4 elkapta a vírust? – kérdezték Gulyást. A miniszter szerint a képviselőik nagy mennyiségű programon vesznek részt, nagy közösségben, így nagyobb veszélyben vannak, ez alapján szerinte ez a fertőzöttségi arány így kicsinek is tűnik.

A kormány megvizsgálja az Európai Bíróság ítéletét a Stop Soros-törvénycsomagról

Megvizsgája a kormány az Európai Bíróság döntését arról, hogy a Stop Soros-törvénycsomag szerintük uniós jogot sért, mondta Gulyás, aki szerint egyébként súlyos helyzet, hogy az unió és a migráció mellett foglalt állást.

Atlétikai világbajnokság, védettségi igazolvány, oltási akcióhét

A Népszava arra kérdezett rá, hogy kifizeti-e a kormány az atlétikai vb költségét a Fővárosnak, amit Budapest egészségügyi szolgáltatásokra fordítana? Gulyás azt mondta, minden kerület hozzá fog jutni az össezghez. Azért volt csúszás, mert a Főváros szerint nem tud választ adni arra egyértelműen, hogy felmondták-e a szerződést, vagy sem.

Az ötszáz fő feletti rendezvények korlátozásával Gulyás nem ért egyet, ott úgyis védettségi kell, az emberek jó része beoltatta magát, szerinte téves úgy viselkedni, mint akkor, amikor még senki nem volt oltva.

Nincs fejetlenség, 101 oltóponton lehet oltatni jövő héten - mondja Gulyás. A megyei oltási csoportok döntöttek az ügyben, volt egy tájékoztatást kérő anyaguk az önkormányzatok felé. A kérdés az volt, hogy tudják-e biztosítani az oltást, a nyolcadik kerület ezt nem tudta. Így az oltási munkacsoport úgy döntött, hogy mivel közel vannak más oltóponthoz, oda irányítják az oltást felvenni kívánókat. Ebből politikát csinálni szerinte nem hasznos.

Magyarország megvárja az EMA döntését arról, hogy az 5-12 éves korosztályt lehet-e oltani, bár Gulyás azt javasolja a hatóságoknak, hogy senkire se várjanak. Semmivel nem bízom az EMÁ-ban jobban, mint a magyar gyógyszerügynökségben, viszont egyikre sincs ráhatásom - jelentette ki.

Gulyás nem híve a katasztrófaturizmusnak, szerinte viszont a MOK igen, most is látszik haldokló betegek mutatása nélkül is a valós koronavírus helyzet is, a kórházakba nem kellenek forgatócsoportok.

Gulyás: Lesz elég vakcina, ha kellene negyedik oltás is

Gulyás szerint ha az orvosi szakvélemények javasolni fogják a negyedik oltást, akkor lesz erre elég oltás Magyarországon.

Pegasus-ügy: Gulyás szerint semmi akadálya, hogy Völner Pál adjon engedélyeket a megfigyelésekre Varga Judit helyett

Megkérdezte bárki Varga Judittól, hogy milyen arányban adja át Völner Pál államtitkárnak a jogosítványt arra, hogy ő írja alá az engedélyeket a megfigyelésekre? – kérdezték Gulyást arról, hogy Laborc Sándor egykori hírszerző és kémelhárító a Pegasus-szoftverrel kapcsolatban azt mondta, „ha igaz, hogy Varga Judit helyett Völner Pál írta alá a megfigyelési kérelmeket, az önmagában problémás, a miniszter ugyanis a jogszabály alapján nem szervezheti ki ezt a feladatot”.

Gulyás szerint a miniszter általános helyettese az államtitkár, semmi akadálya, hogy az államtitkár írjon alá hosszabb távon a miniszter helyett, mondta Gulyás. Egy államtitkárnak pedig egyébként is több ideje van behatóan megismerni a dokumentumokat, mint egy miniszternek.

Semmi köze a választói joghoz a lakcímekkel kapcsolatos szabályváltozásnak

Rosszindulatú vádaskodás, nincs köze a választói joghoz a lakcímekre vonatkozó új jogszabályváltozásnak. Másfél-kétmillió ember nem a lakcímén lakik ma az országban, a valósághoz kell igazítani a szabályozást. Azért jelentkezik be valaki valahova, mert ott él – mondta a miniszter. Gulyás szerint egyébként ezzel a szabályváltozással semmi baja nem volt az ellenzéknek, csak azután kapták fel a témát, hogy „az egyik Soros-szervezet” (tehát a TASZ) beemelte a közbeszédbe a témát.

Gulyás: A veszélyhelyzetet nyilván meg kell hosszabbítani

A decemberben lejáró veszélyhelyzetet nyilván meg kell hosszabbítani, mert egy járványcsúcs előtt állunk, mondta Gulyás.

A benzinárstop három hónapig tart, ezután döntenek arról, hogy azt meghosszabbítják-e.

Gulyás: Jó eséllyel december elejére engedélyezik a 12 év alattiak beoltását

Tömegrendezvényeken eleve csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt, ezért nem tiltják be ezeket annak ellenére, hogy a MOK ezt kérte.

Az iskolákban pedig Gulyás szerint az a legfontosabb, hogy működjenek, mert ha azok megállnak, akkor minden megáll. December elejére jó esély van rá, hogy lesz EMA engedély arra, hogy a 12 év alattiakat is be lehessen oltani.

Gulyás: Ha kell, megnyitjuk a kiskunhalasi járványkórházat, de nem a kormány dönt erről

Amikor szükséges lesz, megnyitják a kiskunhalasi járványkórházat, de erről nem a kormány dönt, hanem az Országos Kórházi Főigazgatóság, mondta Gulyás. Arra a kérdésre, hogy az orvosok hiánya miatt nem nyitják-e meg az intézményt, a miniszter azt mondta, eddig sem maradt senki ellátatlanul.

Gulyás szerint „nem kerek” a Városháza-ügy

Az Origo az úgynevezett Városháza ügyről kérdezte a minisztert. Gulyás viccelődött az államtitkárával, hogy ha el akarják adni a munkahelyük épületét, akkor „szóljon előtte”. Gulyás szerint az, hogy Karácsony csak egy „ejnyebejnyével” szankcionálta a beosztottját, azt jelenti, hogy „nem kerek a történet”.

Egyelőre nem terveznek kijárási korlátozást az oltatlanoknak

– mint ahogy Ausztriában bevezették. Azt sem tervezik, hogy az éttermekbe, szállodákba csak védettségi igazolvánnyal lehessen menni. Persze ha tovább romlanak majd a járványügyi számok, akkor akár így is dönthetnek. De egyelőre nincs napirenden ilyesmi.

Gulyás szerint a pedagógusok átoltottságának helyzete nem rossz

A kormány nem hozott új döntéseket arra vonatkozóan, hogy mi lesz azokkal a pedagógusokkal, akik nem kérik a harmadik oltást, nem módosítanak a tanárok oltására vonatkozó, már meglévő rendeleteken, mondta Gulyás, aki szerint egyébként a helyzet nem rossz, mert a tanárok kb. 85 százaléka be van oltva.

A most hozott szigorítások addig lesznek érvényben, amíg a járványhelyzet miatt indokoltnak tartják

Addig lesznek érvényben a kormány járványügyi szigorításai, amíg azt a járványhelyzet miatt indokoltnak tartják, mondta Gulyás.

A második oltás utáni hetedik hónap végéig kell felvenni az egészségügyi dolgozóknak a harmadik oltást, mondta a miniszter. Azt még nem tudta megmondani, milyen szankciói lesznek annak, ha valaki nem kéri a harmadik oltást, ezt majd a kormányrendelet fogja pontosítani.

További kérdések jönnek

A Magyar Nemzet arra kérdez, hogy lehetséges-e, hogy Márki-Zay külföldi érdekeket szolgál. Gulyás szerint Márki-Zay összhangban nyilatkozik a 2002-2010 közti kormányzati intézkedésekkel, amikor nem volt rezsicsökkentés, emelték az energiaárakat. Szerinte Márki-Zay Gyurcsány embere, kijelentette, hogy a politikus bírálta a rezsicsökkentést, felelőtlen döntésnek nevezte. Ez szerinte nyílt beismerése annak, hogy a baloldal a régi energiapolitikát hozná vissza.

Hozzátette: ha visszajön ez a kormányzás, minden háztartás 400 ezer forinttal többet fog fizetni évente rezsire.

Újságírói kérdések jönnek

Az MTVA kezdi, ők az Anonymus videókról és Bajnai Gordonról kérdeznek. Gulyás szerint a kormány nem foglalkozik ilyen ügyekkel, de szomorúan látja, hogy a főpolgármester nem tud arról, hogy a munkahelyét el akarják adni. Szerintük a Városházát meg kell őrizni, főleg, hogy Karácsony azt ígérte, hogy felújítja és parkot alakít ki, ennek ellenére rossz állapotban van az épület és parkoló van előtte, valamint a vagyonkezelő vezetője átjátszani igyekszik az épületet. Ez szerinte jól mutatja a városházi viszonyokat.

A kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Ezentúl ők is a csökkentett árakat fizethetik. Azok tartoznak ebbe a körbe, ahol a foglalkoztatottak száma legfeljebb 10 fő, és ahol az éves árbevétel vagy a mérlegfőösszeg nem haladja meg a 10 millió forintot.

A NAV ellenőrzi, hogy az üzemanyagok rendben vannak-e az árstop után

A NAV fogja ellenőrizni, hogy a benzinkutak rontottak-e az üzemanyagaikon, adtak-e hozzá minden adalékanyagot azután, hogy a kormány befagyasztotta az üzemanyagárakat.

Jövő héten oltási akcióhét lesz

Gulyás elismételte, hogy jövő héten oltási akcióhét lesz, 101 kórházban várják azokat, akik kérik az oltást. 9,7 millió oltás áll rendelkezésre, de jön még több is az országba.

Zárt térben kötelezővé teszik a maszkot

Zárt térben kötelezővé teszi a kormány a maszkhasználatot, és az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik a harmadik oltás felvételét is. Péntek éjféltől lép hatályba az előírás, szombaton 0 órától tehát már kötelező.

A szolgáltatók esetében mindenhol kötelező a maszkviselés, ahol egy helyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolák esetében az intézmények vezetői dönthetnek, hogy kötelezővé teszik-e a maszkhasználatot.

November végén, december elején tetőzhet a járvány

A járványügyi adatok ismertetése után Gulyás Gergely azt mondta, a matematikusok szerint a negyedik hullám november végén, december elején tetőzhet. Továbbra is arra bíztatnak mindenkit, hogy oltassa be magát.

Karácsonyék kötelezővé teszik a maszkviselést Budapesten a zárt terekben

A negyedik hullám egyértelműen felfutóban van, csütörtökön 24 óra alatt 10 767 új fertőzöttet regisztráltak, 131-en haltak meg. Az orvosi kamara szerdán sürgetett szigorításokat. „Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe a sürgősségi osztályok”, írták.

A főváros órákkal a kormányinfó előtt közölte, hogy jövő heti közgyűlésükön döntenek arról, hogy zárt térben Budapesten kötelező legyen a maszkviselés. Emellett szombattól a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. intézményei, fürdői csak védettségi igazolvánnyal vagy az oltást igazoló dokumentummal látogathatók.

Legutóbb október végén döntött szigorításokról a kormány, akkor határoztak úgy, hogy kötelező lesz a maszk a tömegközlekedésben, a munkaadók előírhatják az oltást a munkavállalóknak, illetve kórházi látogatási tilalmat vezettek be.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató