2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ungváry Rudolf: Az Elk*rtuk a Jud Süss gyökeréből fakad

Az író szerint a Gyurcsány-film szándéka szerint nem különbözik a Goebbels megrendelésére készült hírhedt antiszemita zsánerfilmtől.


 
A Hírklikk portálja egy interjú keretében kérdezte Ungváry Rudolfot, aki egy Bolgár Györggyel folytatott rádiós beszélgetés alkalmával vont párhuzamot a két film között.

„Annak idején, 1940-ben bizonyos értelemben Goebbels megrendelésére készült a Jud Süss és ezt egy akkoriban szintén ismert, jegyzett és nagyon jó filmeket készítő filmrendező, Veit Halran vállalta el, különösebb kapacitálás nélkül, teljesen Goebbels ízlése szerint. Mégpedig úgy, hogy tulajdonképpen együtt dolgoztak”

 – érvelt Ungváry. Ezt követően arról is beszélt, hogy a Jud Süss egy „velejéig hazug film” hasonlóan a Kálomista-filmhez, amelyből megfogalmazása szerint egy árva szó sem igaz a 2006-os évek eseményeiből.

„Ezek azt folytatják, amit az egykori fasiszták csináltak”

Ungváry kifejtette:

a Fidesz-propagandának szerves részét képezi ugyanaz a gyűlöletkeltő technika, amely a Hitler korszakban volt általános.

Ez véleménye szerint arról szólt, hogy a tömegek általában ostobák, és ha valamit sokszor elismétlünk – függetlenül annak igazságtartalmától –, egy idő után kész tényként kezelik.

„Ugyanez a technika nyilvánul meg a 2006-os események filmbeli bemutatásával és a gyurcsányozás alkalmazásával is. Ez egy klasszikus fasiszta technika, azzal a nagy különbséggel, hogy nem lehet tudni, mennyire dolgozott megrendelésre Kálomista. Könnyen lehet, hogy magától is képes volt erre” – vélekedett az író.  Arra a kérdésre, hogy van-e tudomása arról, hogy Kálomista Gábor reagált-e már az elhangzottakra, Ungváry kifejtette: 

„Az a helyzet, hogy én nem állnék le ezekkel vitatkozni, mert akkor úgy tűnnék, mintha legitimálnám őket. Elkerülném azt is, hogy egy nyilvános vitára leüljek velük, mert csak azt tudnám mondani a moderátornak, hogy »ezek nem vitapartnerek«. Mert ezek azt folytatják, amit az egykori fasiszták csináltak, csak most a demokrácia álarcában. Nincs közöm hozzájuk.”

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató