2024. május 23. - Dezső
EUR : 386.15
USD : 355.93
Időjárás ikon24°15°

Lázongások törtek ki Amerikában Rittenhouse felmentése miatt

A tüntetők az ítélet elleni tiltakozásul boltokat fosztogatnak (!), és hősökként emlegetik a két férfit, akit Rittenhouse önvédelemből lőtt le.

Több amerikai nagyvárosban zavargások törtek ki azután, hogy a bíróság minden vádpont alól felmentette Kyle Rittenhouse-t, aki tavaly – önvédelemnre hivatkozva – lelőtt két férfit és megsebesített egy harmadikat a Black Lives Matter nevű radikális szervezet tüntetésén – írta meg az Euronews.

Az Oregon állambeli Portlandben a rendőrség péntek este zavargásnak nyilvánította a Kyle Rittenhouse pénteki felmentése utáni belvárosi tüntetéseket. Azok ugyanis erőszakossá és rombolóvá váltak – közölték a hatóságok. A Fox News beszámolója szerint a randalírozók tárgyakat dobáltak a rendőrökre, ablakokat törtek be és megrongálták a városi létesítmények ajtaját, köztük az igazságügyi központ bejárati kapuját.

Chicago több boltjában egyes tüntetők az ítéletre hivatkozva kezdtek fosztogatásba (?!) 

péntek éjjel. A város polgármestere békés tüntetésekre szólított fel. „Alkotmányos rendszerünk alapján tiszteletben kell tartanunk az esküdtszék döntését” – közölte Lori Lightfoot az ítélethirdetés után kiadott nyilatkozatában, ugyanakkor azt állította, hogy Rittenhouse 2020 augusztusában tanúsított magatartása meggondolatlan, veszélyes volt, és az emberi élet teljes semmibevételéről tanúskodott.

San Franciscóban is fosztogatások történtek a bírósági ítélet kihirdetését követően, a tüntetők egy Louis Vuitton bolt kirablásával demonstráltak.

Tüntetést tartottak Oaklandben is, ahol

a demonstrálók „hősöknek” nevezték a Rittenhouse által tavaly lelőtt két férfit.

Demonstrációkat tartottak New York-ban is. Kathy Hochul kormányzó pénteken azt mondta, hogy a Rittenhouse-ítélet szerinte „nem igazságos”, és azt mutatja, hogy „még sok tennivalónk van”.

Fegyverrel fenyegették – Rittenhouse önvédelemből lőtte le támadóit

A bíróság pénteken minden vádpont alól felmentette a 18 éves amerikai fiatalt, aki tavaly augusztusban két embert lelőtt, egy harmadikat pedig megsebesített egy rasszizmus elleni tüntetésen. Rittenhouse önvédelemre hivatkozott a rendkívül nagy figyelmet kapott tárgyalás alatt. Ügye a fegyverekről, az önbíráskodásról és a faji előítéletekről szóló vita egyik gyújtópontjává vált az Egyesült Államokban.

A per fordulópontja az volt, amikor a vád egyik tanúja elismerte, hogy fegyvert fogott a fiúra, mielőtt az elsütötte a puskáját. Mások is azt vallották, hogy Rittenhouse-t üldözőbe vették azok a férfiak, akiket azután lelőtt.

Tom Cotton republikánus szenátor nyilvános bocsánatkérésre szólította fel az amerikai elnököt.

Biden ugyanis tavaly júniusi kampányában a „fehér felsőbbrendűség képviselőjének” nevezte Rittenhouse-t.

Az elnök mindenesetre a bírósági ítélet után közleményt adott ki, amelyben leszögezte: kiáll az esküdtszék döntése mellett. „Az esküdtszéki rendszer működik, és ezt fent is kell tartanunk” – fogalmazott az Egyesült Államok vezetője.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató