2022. január 26. - Paula, Vanda
EUR : 360.52
USD : 319.41
Időjárás ikon-1°

A holland kormány bocsánatot kért, amiért sterilizálásra kényszerítette a transzneműeket

Egy korábbi törvény a sterilizáció feltételéhez kötötte a transzneműek nemváltásának jogi elismerését.

A holland oktatási miniszter, Ingrid van Engelshoven az ügyvivő kormány nevében ismételten bocsánatot kért egy korábbi törvény miatt, amely a sterilizáció feltételéhez kötötte a transzneműek nemváltásának jogi elismerését – írta szombaton a helyi sajtó. A holland sajtó szerint a szombati bocsánatkérés egy rövid ceremóniával egybekötött közösségi találkozón történt, ahol a transznemű emberek arról beszéltek, hogy a törvény milyen hatással volt az életükre. 

Hasonló bocsánatkérés történt tavaly decemberben elején, amikor Sander Dekker jogvédelemért felelős holland miniszter a sajtónak nyilatkozva elismerte: diszkriminatív volt az 1985-től 2014-ig hatályos törvény, amely szerint az érintettek nemének hivatalos elismerésére csak úgy kerülhetett sor, hogy előzőleg le kellett mondaniuk a gyermekvállalásról.  

A Transgender Collective nevű holland civil szervezet 2019-ben indított kárpótlás igénylésére irányuló pert a holland kormánnyal szemben, arra hivatkozva, hogy a törvény megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Eredetileg 20 ezer euró kártérítést követeltek minden olyan személynek, akiknek a beavatkozáson túl kellett esnie, de a holland kormány 5 ezer eurót fizetne, arra hivatkozva, hogy a szóban forgó jogszabályt csak 2008-tól tekintik jogsértésnek az EU-ban.  A civil szervezet jelenleg folytatja a tárgyalásokat a kormánnyal a kártérítések összegének emeléséről. A kárpótlás mintegy 2000 embert érinthet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató