2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

A svájciak leszavazták a korlátozások feloldását

Vasárnap népszavazást tartottak Svájcban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokról. A szavazatok első összesítése szerint a választók több mint 60 százaléka támogatja a kormány eddigi járványügyi intézkedéseit. Ez az eredmény felhatalmazást jelenthet a további szigorítások bevezetésére – írja a Reuters.

Svájcban szeptemberben lépett életbe az a „Covid-törvény”, amely előírja, hogy csak oltottan, negatív koronavírusteszttel vagy a megbetegedés utáni védettséget igazoló Covid-igazolvánnyal lehet részt venni bizonyos rendezvényeken, és csak így lehet étterembe, kávézóba vagy moziba menni. A törvény emellett több milliárd svájci frank összegű segélyt szabadított fel a járvány által sújtott munkavállalók és vállalkozások számára.

Bár a svájci járványügyi korlátozások sosem voltak olyan szigorúak, mint a környező országokban, így is nagyobb ellenállást váltottak ki a lakosság körében. A közvetlen demokrácia elvén alapuló svájci törvények szerint az ilyen vitás kérdésekről kötelező népszavazást tartani, még akkor is, ha az országban eközben egyre jobban terjed a vírus, nő a fertőzöttek és halálos áldozatok száma. Svájcban az egyik legalacsonyabb átoltottsági arány Nyugat-Európában, a svájciak alig kétharmada van teljesen beoltva.

A közvélemény-kutatások szerint a svájciak többsége jóváhagyná a már hatályban lévő intézkedéseket, viszont az ország oltásellenes része (főleg a német nyelvterületű kantonok) hetek óta tüntet a korlátozások ellen. Egy november 7-i felmérés szerint a lakosság 38 százaléka mondta azt, hogy ellenzi ezt a törvényt.

A kormány az elmúlt időszakban nagyrészt elzárkózott a további szigorításoktól, úgy próbáltak meg korlátozásokat bevezetni, hogy közben ne sértsék meg a demokratikus népakaratot. A svájciak – az osztrákokkal szemben – szabadon, kijárási korlátozások nélkül mozoghatnak, és az iskolákat is csak pár hétre zárták be. Az új koronavírus-variáns, az omikron miatt viszont ők is utazási korlátozásokat vezettek bepénteken és szombaton.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató