2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Elkészült Donáthék jelentése: „Magyarországon a helyzet 2018 óta nem javult, inkább romlott”

Az EP küldöttség őszi, magyarországi látogatásáról készült jelentés szerint Magyarországon „a helyzet 2018 óta nem javult, inkább romlott”, és „továbbra is komoly aggodalmak merülnek fel az igazságszolgáltatás függetlenségét és a médiaszabadságot fenyegető veszélyek miatt” – írja a komcsi Népszava.



A lap szerint a tényfeltáró delegáció összefoglalójában az is szerepel, hogy„úgy tűnik, a széles körben elterjedt korrupció párhuzamos állam kialakulásához vezetett, ami független igazságszolgáltatási rendszer hiányában szinte lehetetlenné teszi a fellépést”.De szó esik benne a Pegasus-ügyről is, ami „rávilágított, hogy aktivistákat, újságírókat és ügyvédeket fokozott állami megfigyelés alá vontak”.

A Népszava azt írja, a jelentés szerint az idelátogató EP-képviselőktől többen is számon kérték, hogy milyen felhatalmazás alapján tárgyalnak Magyarországon, amikor a Sargentini-jelentés által elindított jogállamisági eljárás kikerült az Európai Parlament ellenőrzése alól, és három éve a kormányok képviselőiből álló tanács napirendjén van.

A magyarországi látogatásról szóló beszámolót várhatóan hétfőn mutatják be a képviselő-testület állampolgári jogi szakbizottságában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató