2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Guy Verhofstadt: Németországnak végre olyan kormánya van, amely képes vezetni Európát

Az előző kancellár, Angela Merkel fékezte, hogy előre lehessen lépni a demokrácia ügyében. Ám most végleg megszűnt ez az akadályozó tényező”. Így látja a helyzetet Guy Verhofstadt, EP-képviselő, volt belga miniszterelnök, aki sokáig ellátta a liberális frakció vezetői teendőit Strasbourgban.

A Politicón megjelent véleménycikkében Verhofstadt, rámutat: közhely ugyan, ő maga mégsem ért egyet azzal, hogy az EU megerősödve kerül ki a válságokból, mert az utóbbi 10 évben csak a gittrágás ment. Az uniós intézmények képtelenek voltak megbirkózni a bajokkal, úgy tűnt, hogy a politikusok nem tudnak vagy nem akarnak a földrész élére állni.

De ez most változhat. Emmanuel Macron már eddig is szokatlanul Európa-párti francia elnök volt, Olaszországot az igen tehetséges Mario Draghi irányítja, aki a politikai túlélését részben attól teszi függővé, mennyire sikerül hatékonyan felhasználni a brüsszeli újjáépítési alapból érkező pénzeket. A legtöbb fővárosban az eddiginél sokkal konstruktívabb vita zajlik a jövőről, miközben a Fidesz és a PiS, amely rendre bele szokott köpni a levesbe, a végén olyan messzire ment, hogy elszigetelődött.

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató