2022. január 27. - Angelika
EUR : 359.65
USD : 318.64
Időjárás ikon

Macron: szomorú, hogy Nagy-Britanniát egy bohóc vezeti

A Le Canard Enchaine nevű francia újság szerint Emmanuel Macron francia elnök múlt szerdai horvátországi látogatása során bohócnak nevezte Boris Johnson brit miniszterelnököt, órákkal azután, hogy 27 ember fulladt bele a La Manche csatornába – írja a Sky News. A két ország között egyre nagyobb a feszültség a migránsválság kezelése miatt, a francia elnök megjegyzése pedig tovább fokozhatja a diplomáciai válságot.


 
A francia elnök szerint felnőtt beszélgetéseket folytatnak, de előtte és utána úgy látja, hogy a brit miniszterelnök nem viselkedik elegánsan, "mindig ugyanaz a cirkusz" megy.

Szomorú látni, hogy egy ilyen nagyszerű országot, amellyel közösen sok mindent elérhetnénk, egy bohóc vezeti

– tette hozzá állítólag Macron.

A brit munka- és nyugdíjügyi miniszter, Therese Coffey azt mondta, hogy "meglepődött" és "csalódott" Macron megjegyzései miatt. A kiszivárgó mondat azután jelent meg, hogy a Downing Street 10 közölte, Johnson és Macron szoros munkakapcsolatot ápol.

A miniszterelnök hivatalos szóvivőjét azután kérdezték meg kettejük kapcsolatáról, miután Sylvie Bermann volt francia nagykövet a Times Radio-ban azzal viccelődött, hogy Waterloo óta nem voltak ilyen rossz a kapcsolat a két ország között.

A KÉT ORSZÁG KÖZÖTT EGYRE NAGYOBB FESZÜLTSÉGET JELENT AZ EGYET NEM ÉRTÉS ABBAN, HOGY MIKÉNT LEHETNE A LEGJOBBAN KEZELNI A LA MANCHE CSATORNÁNÁL LÉVŐ MIGRÁNSVÁLSÁGOT.

A Downing Street továbbra is ragaszkodik a migránsok visszafordításához, amelyet Boris Johnson Emmanuel Macron francia elnöknek írt múlt heti levelében fogalmazott meg. A brit kormány szerint ez lenne az elrettentés egyedüli és legjobb módja a tengeri utat megkísérlő migránsok számára.

Franciaországot annyira feldühítette a lépés, hogy visszavonta az Egyesült Királyság meghívását arra, hogy csatlakozzon a hétvégi tárgyalásokhoz más európai miniszterekkel a Doveri-szoroson átkelő emberáradat megfékezésével kapcsolatban.

Az Európai Unióval kötött visszafordítási és visszafogadási megállapodás lehetővé tenné az Egyesült Királyság számára, hogy visszaküldje az embereket abba a tagállamba, ahonnan elindultak – így például Franciaországba –, ha a menedékkérelmüket a Nagy-Britanniába érkezésük után elutasítják.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató