2024. február 29. -
EUR : 391.26
USD : 362.28
Időjárás ikon15°

Uniós per indulhat Magyarország ellen a pedofilellenes törvény és a Klubrádió miatt

"Két hónapja van a kormánynak, hogy feloldja az uniós jog megsértését."

Indoklással ellátott véleményt küldött a magyar kormánynak az Európai Bizottság a Klubrádió ügye, illetve a kormány által gyermekvédelminek titulált melegellenes törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárás miatt – olvasható az Európai Bizottság csütörtöki közleményében.

Mindkét ügyben két hónapja van a kormánynak arra, hogy feloldja az uniós jog megsértését, ha ez nem történik meg, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordul.

Néhány héttel a Pedofilellenes törvény megszavazását követően az Európai Bizottság úgy döntött, hogy jogsértési eljárást indít. Összesen hat ponton állapította meg, hogy a magyar törvény szembemegy a közösségi joganyaggal.

Ugyancsak kötelezettségszegési eljárást indítottak a Meseország mindenkié című ügye miatt. A magyar hatóságok arra szólították fel a kiadóját, hogy a borítón tüntesse fel: a könyv „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedést” mutat be. Az Európai Bizottságnak az az álláspontja, hogy ez sérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvet, illetve a szerző és a kiadó szólásszabadsághoz való jogát is indokolatlanul korlátozza..

A Klubrádió esetében arra hivatkozva indítottak eljárást, hogy aránytalan és átláthatatlan volt a Médiatanács azon döntése, hogy megfosztja a rádiót a sugárzási lehetőségtől. Ezzel pedig megsértették az uniós jogot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató